DSpace@İnönü

Endüstriyel atık ve sentetik kültür ortamlarında üretilen beyaz çürükçül fungusların lakkaz aktivitesinin araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Gürdal, İsmail Hüdaverdi
dc.date.accessioned 2019-05-06T05:31:48Z
dc.date.available 2019-05-06T05:31:48Z
dc.date.issued 2000
dc.identifier.citation Gürdal, İ.H. (2000). Endüstriyel atık ve sentetik kültür ortamlarında üretilen beyaz çürükçül fungusların lakkaz aktivitesinin araştırılması.Yayımlanmış Yüksek lisans Tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya. tr_TR
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/10179
dc.description.abstract Ill O/.F.T Un çalışmanın amacı, bevaz çürükçül funguslar tarafından üretilen lakkaz enzim akihitesinin farklı kuldu ortamlarında lest edilmesidir Lakkaz fungal lignolitik sistemde önemli rol oynayan bir enzimdir Fungal kültürlerdeki lakkaz aktivitesi ortama farklı aronuıtik bileşenlerin eklenmesiyle artabilir 15u çalışmada iki beyaz çürükçül fungusun (('oriolııs versicolor ve lıınalia ironin farklı kültür ortamlarındaki lakkaz üretim kapasiteleri araştırılmıştır. Bu çalışmalar esnasında sentetik ve doğal kultur ortamları kullanılmıştır Doğal kültür ortamı olarak alkol fabrikası atık suyu (vinas) kullanılmıştır Hem sentetik ve hem de doğal kültür tutamlarına, lakkaz üretimini arttırmak amacıyla pamuk sapı eklenmiştir. Pamuk sapı, pamuk haşatından sonra bir yan ürün olarak, Türkiye'de yılda ortalama 700 000 ton oluşan bir tarımsal atıktır Sonuçlarımız göstermiştir ki. her iki fungus sentetik ve doğal kültür ortamlarında yüksek oranda lakkaz enzimi üretmekledir. Ayrıca hem sentetik ve hem de doğal kültür ortamlarına pamuk sapı eklenmesinden dolayı lakkaz aktivitesi indüklenmiştir. l.akkaz aktivitesi en fazla doğal kültür ortamı ve MgSO-t+CaCh içeren sentetik kültür ortamında indüklenmiştir. Anahtar Keti meler: l.akkaz. Beyaz Çürükçül Fungus, Vinas, Pamuk Sapı tr_TR
dc.description.abstract ABSTRACT The aim of this study was to test the laccase activity that was produced by white rot fungi in various culture medium.' Laccase is one of the enzyme to play a role in fungal ligninolytic systems. Laccase activity in fungal cultures can be increased by the addition of different aromatic compounds to media In this study, the laccase production capacity of two white rot fungi (Coriolos wrsico/or and luiialia trogiij was determined in a variety of culture medium. During these experiments, synthetic and natural culture media were used. The wastewater of alcohol factory (vinasse) was used as natural culture media. Due to the increase of laccase production was added cotton stalk in both synthetic culture media and natural culture media Cotton stalk is a by product of cotton cultivation and is available at approximately 700.000 tons, annually in Turkey. Our results show that either fungi give high yield of laccase enzyme in both synthetic and natural culture media In addition, laccase activity were promoted in both synthetic and natural culture media due to the addition of cotton stalk. The highest laccase activity were achieved in the natural and synthetic culture media containing MgSCMCaCL A't'v words: Laccase. White Rot Fungi. Vinasse. Cotton Stalk. »/ //Fx\ *\ X tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess tr_TR
dc.subject Biyoloji tr_TR
dc.subject Biology tr_TR
dc.title Endüstriyel atık ve sentetik kültür ortamlarında üretilen beyaz çürükçül fungusların lakkaz aktivitesinin araştırılması tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi tr_TR
dc.identifier.issue 0 tr_TR
dc.identifier.startpage 1 tr_TR
dc.identifier.endpage 34 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster