Show simple item record

dc.contributor.author Gürbüz, Perihan
dc.contributor.author Yetiş, Gülsüm
dc.contributor.author Çelikhan, Gaye
dc.date.accessioned 2019-05-09T06:19:58Z
dc.date.available 2019-05-09T06:19:58Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Gürbüz, P. Yetiş, G. Çelikhan, G. (2016). Obezite ve yağ dokusu. Cilt:4 Sayı:2. 32-43 ss. tr_TR
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/inonusaglik/issue/26768/410418
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/10477
dc.description.abstract Obezite vücut yağ miktarının tüm vücuda oranının artması olarak tanımlanmaktadır. Ucuz gıda endüstrisinin gelişmesi ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi ileobezite dünya çapında bir problem olmuştur. Diyabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklar, kanser gibi pek çok kronik hastalığın patogenezinde rolü olan obezite artık sadece fazla yağ dokusu olarak kabul edilmemekte, neden ve sonuçları ile ciddi olarak araştırılmaktadır. Adipoz dokudan salgılanan 260’ın üzerindeki maddenin; enerji metabolizması, immün sistem, enflamasyon, büyüme gibi olaylarda rolü olduğu gösterilmiştir. Bu maddeler arasında leptin, gıda alımı ve enerji metabolizmasındaki etkileri nedeni ile uzun süredir araştırılırken; visfatin, adipsin, adiponektin gibi farklı adipokinler, metabolik rolleri ve farklı etkileşimleri ile dikkat çekmektedir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Obezite tr_TR
dc.subject Kronik hastalık tr_TR
dc.subject Adipokin tr_TR
dc.title Obezite ve yağ dokusu tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi tr_TR
dc.identifier.volume 4 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 32 tr_TR
dc.identifier.endpage 43 tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record