DSpace@İnönü

Vinas ve zeytin yağı fabrikası atık suyunun değerlendirilmesi ve biyolojik iyileştirilmesinde beyaz çürükçül fungus peletlerinin kullanımı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Apohan, Elif
dc.date.accessioned 2019-05-14T11:57:14Z
dc.date.available 2019-05-14T11:57:14Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Apohan, E. (2007). Vinas ve zeytin yağı fabrikası atık suyunun değerlendirilmesi ve biyolojik iyileştirilmesinde beyaz çürükçül fungus peletlerinin kullanımı. Yayımlanmış Doktora lisans tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya. tr_TR
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/10872
dc.description.abstract Alkol fabrikası atık suyu (vinas) ve zeytin yağı fabrikası atık suyu (ZYFA) önemli oranda çevre kirliliğine neden olmaktadır. Her iki atık suyun organik madde içeriği yüksektir ve bu nedenle arıtılmaları veya değerlendirilmeleri gerekmektedir. Atık suların enzim üretiminde değerlendirilmesi ve bu süreçte biyolojik iyileştirilmenin sağlanması çevre kirliliğinin önlenmesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada, Funalia trogii ve Trametes versicolor peletlerinin atık su ortamlarında enzim üretim yetenekleri test edilmiştir ve enzim üretiminde etkili olan faktörler optimize edilmiştir. Lakkaz aktivitesini artırmak için çeşitli kaynaklar (glikoz, maya özütü, bakır, peynir altı suyu) atık su ortamlarına eklenerek tekrarlı kesikli süreçte lakkaz üretim verimi incelenmiştir. Tutuklanmış ve serbest fungusların lakkaz üretim yeteneği ve verimi de tekrarlı kesikli süreçte karşılaştırılmıştır. Fungus peletlerinin biyolojik iyileştirmesini test etmek için işlem görmüş ve görmemiş atık suyun kimyasal oksijen istemi (KOİ) karşılaştırılmıştır. Her iki atık su ortamlarında elde edilen lakkazın sıcaklık kararlılığı da belirlenmiştir. Glikoz, maya özütü, peynir altı suyu ve bakır, peletlerin kararlılığını ve lakkaz üretim yeteneklerini farklı etkilemiştir. Her iki atık suya bakır eklenmesi enzim aktivitesini arttırmıştır (4-10 kat). F. trogii peletleri vinasın ve ZYFA'nın KOİ içeriğini sırasıyla %32 ve %33 oranında gidermiştir. T. versicolor peletleri de bu atık suların KOİ içeriğini azaltmıştır. Bu araştırma, fungus peletlerinin bu atık suların biyolojik iyileştirilmesinde kullanılabileceğini ve peletlerin bazı belirli şartlarda lakkaz üretiminde kullanılabileceğini göstermiştir. tr_TR
dc.description.abstract Alcohol factory wastewater (vinasse), and olive oil mill wastewater (OOMW) cause considerable pollution of the environment. The organic material content of both wastewater is high; therefore they should be treated or utilizied. Utilization of this wastewater in enzyme production and providing bioremediation during this process mean preventing environmental pollution. In this study, enzyme production abilities of Funalia trogii and Trametes versicolor pellets in wastewater media were tested and factors effective on enzyme production were optimized. In order to increase laccase activity, the effects of various supplementary sources (glucose, malt extract, copper, cheese whey) have been examined in repeated-batch mode. The laccase production ability and yield of immobilized and free fungi were also compared during repeated-batch mode. Chemical oxygen demand (COD) value of treated and untreated wastewater were compared for testing the bioremediation activity of fungal pellets. Thermostability of laccase obtained from wastewater cultures was also determined. Glucose, malt exctract, cheese whey and copper differently affected the laccase production ability and stability of pellets. Addition of copper to both types of the wastewater induced laccase enzyme activity (4 to 10 folds). F. trogii pellets reduced the COD content of vinasse and OOMW as 32 % and 33 %, respectively. T. versicolor pellets also reduced the COD content of these wastewaters. This research showed that fungal pellets can be used for bioremediation of wastewaters and pellets can also be used for laccase production under certain conditions. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Biyoloji tr_TR
dc.subject Biology tr_TR
dc.title Vinas ve zeytin yağı fabrikası atık suyunun değerlendirilmesi ve biyolojik iyileştirilmesinde beyaz çürükçül fungus peletlerinin kullanımı tr_TR
dc.title.alternative Use of white rot fungal pellets for utilization and bioremediation of vinasse and olive oil mill wastewater tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi tr_TR
dc.identifier.issue 0 tr_TR
dc.identifier.startpage 1 tr_TR
dc.identifier.endpage 170 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster