DSpace@İnönü

PATATES KABUĞU ATIĞI KÜLLERİNİN 1160 ° C’DE SIR HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author ŞÖLENAY, Emel
dc.contributor.author TURAN, Nihal
dc.date.accessioned 2022-01-05T14:53:40Z
dc.date.available 2022-01-05T14:53:40Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Şölenay, E. & Turan, N. (2020). PATATES KABUĞU ATIĞI KÜLLERİNİN 1160 ° C’DE SIR HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ . İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi , 10 (21) , 61-70 . DOI: 10.16950/iujad.676023 en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/46548
dc.description.abstract Kilin su ile yoğrularak biçimlendirilebilen ve kuruduğunda bu biçimi koruyabilen bir malzeme olduğunun keşfedilmesi ile başlayan seramik sanatı tarihi sürekli birçok gelişme göstererek günümüze dek devam etmiştir. Bu gelişmelerden biri de seramik sırlarıdır. Seramik tarihinin kendisi ile yakından ilişkili olan seramik sırının bir tesadüf sonucu Çin’de ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Bu görüşe göre, pişirimin odun ateşinde yapıldığı dönemlerde, fırının içindeki sıcak hava dolaşımının etkisi ile hareket eden odun külleri, pişirimi yapılan parçalar üzerine çöküp ergiyerek ince bir sır tabakası oluşturmuştur. Kül sırları olarak adlandırılan bu sırlar günümüzde birçok sanatçı tarafından çeşitli malzemeler ile artistik anlamda kullanılmaktadır. Bu araştırmada, Eskişehir’de toplanarak elde edilen patates kabuğu atıklarının seramik sırlarında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma ile hem atık bir malzemenin değerlendirilmesi hem de seramik teknolojisi ile ilgili yapılan çalışmalara katkı sağlanması hedeflenmektedir. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title PATATES KABUĞU ATIĞI KÜLLERİNİN 1160 ° C’DE SIR HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ en_US
dc.type article en_US
dc.relation.journal İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi en_US
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster