Ek besine geçiş süreci, hem anne hem de bebek için oldukça önemli bir süreç olup bu dönemde yanlış davranış geliştirme
bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bu çalışmada ek besine geçişte katkılı gıda kullanımına ilişkin anne
görüşlerinin değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden Odak Grup Görüşmesi tekniği
kullanılmıştır. Çalışma grubunu 6-9 aylık bebeği olan orta sosyoekonomik düzeydeki 42 anne oluşturmaktadır. 6-8 kişilik 7
grup halinde ortalama 50 dakikalık oturumlar gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak annelerin rahatlık, kolaylık, ulaşılabilirlik
nedeniyle katkılı gıda kullandıkları ve katkılı gıda hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, eğitime açık oldukları
görülmüştür.
The transition to additional nutrients is a very important process for both the mother and baby, and developing an incorrect
behavior during this period may affect development of the baby negatively. This study aims to evaluate mother's opinions
on the use of food additives in the transition to additional nutrients. For this purpose, among the qualitative research
methods, the Focus Group Interview technique was used. The study group consists of 42 mothers with 6-9-months-old
babies from middle socioeconomic class. Approximately 50-minute sessions were carried out with 7 groups of 6-8 people.
As a result, it was observed that mothers use food additives due to simplicity, convenience, accessibility, do not have
adequate knowledge about food additives, and were open to training.