DSpace@İnönü

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Daldal, Nilgün
dc.contributor.author Aycan, Özlem M.
dc.contributor.author Atambay, Metin
dc.contributor.author Pala, Mukaddes
dc.contributor.author Miman, Özlem
dc.date.accessioned 2020-04-24T21:04:47Z
dc.date.available 2020-04-24T21:04:47Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Nilgün D., Özlem M. A., Metin A., Mukaddes P., Özlem M. (2004). İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, Malatya , İnönü Üniversitesi. tr_TR
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/15412
dc.description Başlık (İngilizce):Investigation of intestinal parasites in the kitchen staff of the İnönü University Faculty of Medicine Öz (İngilizce):The infection of intestinal parasites usually occurs primarly via ingestion of eggs and cysts of parasites by fecaloral route, directly from human to human. Thus the staff dealing with food are important as porter. Since the kitchen of Inonu University Faculty of Medicine is a unit in which the hygienic control measures are applied strictly, up to now, there have been no outbreaks among the personnel originating from the kitchen. The aim of this study is to detect the rate of intestinal parasites in the kitchen personnel and to demonstrate the importance of hygienic control measures. In this study, 52 personnel working in the kitchen of Inonu University Faculty of Medicine were evaluated for intestinal parasites. Intestinal parasites were found in eight (15%) of the 52 personnel. It is suggested that, the kitchen personnel who may take role in the spread of intestinal parasites and affect the population health should be screened periodically. tr_TR
dc.description.abstract Öz:Bağırsak parazitlerinde bulaş birinci derecede fekal-oral yolla olup, insandan insana doğrudan veya besin yoluyla parazit yumurta ve kistlerinin alınmasıyla gerçekleşmektedir. Bu nedenle besin işleri ile uğraşan kişiler taşıyıcılık bakımından önemlidir. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi mutfağının hijyen kurallarının ciddi bir şekilde uygulandığı bir ünite olması nedeni ile hizmet verdiği personelde şu ana kadar mutfaktan kaynaklanan bir salgın olmamıştır. Bu çalışmada anılan mutfak personelinin barsak parazitleri ile enfekte olma durumunun saptanarak hijyen kurallarına uyumun ne kadar önemli olduğunun gösterilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi mutfağında yemek yapım ve dağıtım işlerinde çalışan 52 kişi bağırsak parazitleri yönünden araştırılmıştır. Toplanan örneklerin 8 (%15)’inde bağırsak parazitine rastlanmıştır. Sonuçolarak, bağırsak parazitlerinin yayılması ve bulaşmasında etkili olabilen mutfak personelinde saptanan parazit oranına göre personelin periyodik olarak sağlık taramasından geçirilmesi gerektiği gözlenmiştir. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.subject Genel ve Dahili Tıp tr_TR
dc.title İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı tr_TR
dc.title.alternative Investigation of intestinal parasites in the kitchen staff of the İnönü University Faculty of Medicine tr_TR
dc.type Article tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster