Vural, HandanDuman, Sacide2024-08-042024-08-0420221305-49532587-1579https://doi.org/10.20515/otd.1031948https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1127700https://hdl.handle.net/11616/89810Diş çürüğü ve periodontal hastalıkların önlenmesinde öncelikle iyi oral hijyen gereklidir. Antimikrobiyal, antienflamatuar ve antiplak özellikli gargaralar mekanik temizleme yapılamadığı durumlarda oral hijyen sağlamada büyük öneme sahiptir. Yaygın bulunan bir içecek olan yeşil çayın içeriğindeki polifenollerin iyileştirici etkileri birçok çalışmada bildirilmiştir. Epigallocatechin-3-gallate, yeşil çayda bulunan başlıca polifenoldür. Antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel ve antikanserojenik özellikleriyle biyolojik olarak en aktif olanıdır. Yeşil çayın ağız ve diş sağlığına etkilerine yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Bu derlemede yeşil çayın çocuklarda kullanımının dental ve periodontal sağlığa etkileriyle ilgili güncel literatür bilgileri derlenmiştir. Kullanımında yaş aralığının daha geniş olması, çoğunlukla herhangi bir yan etkisinin olmaması, sınırlı kullanım süresinin olmaması, yutulmasında bir sakınca olmaması gibi özellikleri yeşil çayın klorheksidin vb. gargaralara karşı başlıca avantajlarıdır. Sağlıklı bir ağız için kolay bulunabilen, düşük maliyetli bir bitki olan yeşil çay faydalı bir ajan olabilir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessÇocuklarda Yeşil Çay Kullanımının Dental ve Periodontal Sağlığa EtkileriReview Article44573874610.20515/otd.10319481127700