Karabulut, İhsanAslan, Kübra Şengül2024-08-112024-08-112021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LTvmEB7blchiRY2rY9opRmoqC13DakwMTGeSwaOFVSyahttps://hdl.handle.net/11616/105006Bu çalışmada buğday ruşeym yağının (WGO) oleik (%17.88), linoleik (%55.14) ve linolenik (%7.03) asitlerce zengin olması nedeniyle mikrokapsüle edilerek oksidatif stabilitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Mikroenkapsülasyonda kabuk materyal olarak endüstriyel tereyağı üretiminden atık olarak ortaya çıkan ve püskürtülerek kurutulan yayıkaltı suyu (BM) kullanılmıştır. Farklı WGO:BM oranlarının, yüksek basınç homojenizatörden (YBH) geçirme sayısının (1-5) ve emülsiyonda kullanılan toplam katı madde (%10-40) miktarının enkapsülasyon etkinliğine etkileri baz alınmak suretiyle en uygun üretim koşulları saptanmıştır. WGO örnekleri hızlandırılmış oksidasyon koşullarında (60°C, 24 gün) tutulmak suretiyle mikroenkapsülasyonun oksidatif stabilite (peroksit, p-anisidin sayıları) ve bileşim (tokoferol, fitosterol ve karotenoitler) üzerine etkileri belirlenmiştir. Optimum koşullarda (WGO:BM oranı 1:2 ve YBH'den geçirme sayısı: 3 ve toplam katı madde miktarı %40) üretilen mikrokapsüllerin enkapsülasyon etkinliği, zeta potansiyeli ve emülsiyon parçacık büyüklüğü sırasıyla %94.11, -30.3±5.6 mV ve 780 nm olarak belirlendi. Hızlandırılmış oksidasyon koşullarında WGO ve mikroenkapsüle WGO'nun 24. gün sonundaki peroksit sayıları sırasıyla 185.36 ve 87.53 meqO_2/kg iken, p-anisidin sayıları sırasıyla 269.03 ve 165.40 olarak belirlendi. Oksidasyon süresince mikroenkapsüle WGO'nun tokoferol, fitosterol ve karotenoit miktarlarının genellikle mikroenkapsüllenmemiş WGO'nunkinden yüksek olduğu saptandı (P<0.05). Elde edilen tüm bulgular mikroenkapsülasyon yönteminin WGO'yu dış etkenlerden koruduğunu ve kabuk materyal olarak BM'nin iyi bir alternatif olduğunu gösterdi.I In this study, it was aimed to increase the oxidative stability of wheat germ oil (WGO) by microencapsulation because it is rich in oleic (17.88%), linoleic (55.14%) and linolenic (7.03%) acids. Buttermilk (BM), which is a waste from industrial butter production and dried by spraying, was used as the crust material in microencapsulation. Optimal production conditions were determined based on the effects of different WGO:BM ratios, the number of high pressure homogenization (HPH) passes (1-5) and the total amount of solids (10-40%) used in the emulsion which were reflected encapsulation efficiency (EE). The effects of microencapsulation on oxidative stability (peroxide, p-anisidine numbers) and composition (tocopherol, phytosterol and carotenoids) were determined by keeping WGO samples under accelerated oxidation conditions (60°C, 24 days). The EE, zeta potential and emulsion particle size of the microcapsules produced under optimum conditions (WGO:BM ratio=1:2, HPH cycle number=3 and total solids ratio=40%) were determined has 94.11%, -29.8±4.25 mV and 1341 nm, respectively. In WGO composition, linoleic acid that low oxidative stability was found to be major fatty acid (55.14%). In accelerated oxidation conditions, peroxide values of WGO and microencapsulated WGO were determined as 185.36 and 87.53 meqO_2/kg at the end of the 24th day, while p-anisidine values were as 269.03 and 165.40, respectively. During oxidation, the tocopherol, phytosterol and carotenoid amounts of microencapsulated WGO were generally higher than those of bulk WGO (P<0.05). All the findings showed that the microencapsulation protects WGO from external factors and BM is a good alternative as a wall material.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda MühendisliğiFood EngineeringRuşeym yağının tereyağı yayıkaltı suyu bileşenleri ile enkapsülasyonuEncapsulation of germ oil with buttermilkMaster Thesis192682928