Gökbulut, İncilay2024-08-042024-08-0420182146-0213https://doi.org/10.18036/aubtdc.331439https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/291610https://hdl.handle.net/11616/88470Bu çalışma, yaygın olarak kullanılan nane uçucu yağının zeine farklı oranlarda kazein ilave edilerek hazırlanan zein-kazeinkompleksi ile mikroenkapsülasyonunu ve elde edilen mikrokapsüllerin enkapsülasyon etkinliği ve salım özelliklerininincelenmesini içermektedir. Sadece zein kullanılarak hazırlanan mikrokapsüller ile zein-kazein kompleksi ile hazırlananmikrokapsüllerin enkapsülasyon etkinliği ve salım düzeyleri kıyaslanmıştır. Zein ve kazeinin yapısında bulunanaminoasitlerin hidrofilik/hidrofobik özellikleri sayesinde apolar yapıdaki nane uçucu yağının mikroenkapsülasyonu ileenkapsülasyon etkinliği artış göstermiştir. Nane uçucu yağı mikroenkapsülasyonu için zein kaplama materyaline %1, %3,%5, %7, %9, %11, %13 ve %15 oranlarında kazein ilavesi gerçekleştirilmiştir. Zeine farklı oranlardaki kazein ilavesi ile eldeedilen mikrokapsüllerin enkapsülasyon etkinliği en yüksek %54.66±3.76 olarak %13’lük zein-kazein formülasyonu ilesağlanırken, sadece zein kullanılarak elde edilen mikrokapsüllerin enkapsülasyon etkinliği % 46.84±0.22 olarak tespitedilmiştir. Ayrıca salım hızı testinde nane uçucu yağının mikrokapsüllerden salımı 9. günün sonunda sadece zein kullanılarakhazırlanan mikrokapsüllerinde % 64.27±3.48 olarak, zein-kazein mikrokapsüllerinde ise % 37.86±2.73 olarak tespit edilmiştirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessNANE UÇUCU YAĞININ ENKAPSÜLASYONU İÇİN ZEİN-KAZEİN MİKROKAPSÜLLERİNİN GELİŞTİRİLMESİArticle71314010.18036/aubtdc.331439291610