Gürsul, CebrailSunar, MukadderGökşen, GüldenKılıçgün, Hasan2021-02-102021-02-102013GÜRSUL C,SUNAR M,GÖKŞEN G,KILIÇGÜN H (2013). The comparative effects of genetically modified maize and conventional maize on rats. Journal of Clinical and Analytical Medicine, 4(2), 136 - 139.1309-2014https://hdl.handle.net/11616/19328https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/161996Journal of Clinical and Analytical Medicine Yıl: 2013Cilt: 4Sayı: 2ISSN: 1309-2014Sayfa Aralığı: 136 - 139Metin Dili:İngilizceAbstract: Aim: Genetically modified crops have a potential to solve many of the world’s nutrition problems. On the other hand, the impact of these novel crops on environmental, animal and human health should be tested and their risk assessment is required. In this study, the aim of this study was to investigate the positive or possible negative effects of genetically modified maize on offspring rats which were between the start of dry food feeding and the time interval until they reached puberty. Material and Method: Thirty Wistar albino rats were used in this study. The rats were fed with transgenic Bacillus thuringiensis maize and conventional maize during 40 days. After the experimental period, the length, height and weight of organs and serum chemistry and hematology values were measured. Results: The length, height and weight of liver, spleen, lung and kidneys in Bacillus thuringiensis maize group of rats were different from those in control and conventional groups. When mean values of serum chemistry and hematology parameters, which were glucose, urea, total protein, cholesterol, triglyceride, very low-density lipoprotein, low-density lipoprotein, calcium, phosphorus, sodium, potassium, chlorine were examined, some obvious differences were found between the rats fed with transgenic maize and its conventional counterpart and control groups. Discussion: The results of this study showed that Bacillus thuringiensis maize may not only have an effect on the length, height and weight of organs of the maturing term of rats but also lead to alterations in serum chemistry and hematology values.Öz: Amaç: Genetik olarak değiştirilmiş ürünlerin dünyanın beslenme problemleri- ni çözme potansiyelleri vardır. Öte yandan, bu yeni ürünlerin çevre, hayvan ve insan sağlığı üzerine olan etkilerinin test edilmesi ve risk hesabının yapılma - sı gereklidir. Bu çalışmada, sıçan yavrularının kuru gıdaya başlaması ile cin - sel olgunluğa ulaşıncaya kadar geçen sürede yedikleri genetiği değiştirilmiş mısırın, sıçanlar üzerindeki pozitif veya olası negatif etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Wistar türü otuz sıçan kulla - nıldı. Sıçanlar Bacillus thuringiensis mısır ve konvensiyonel mısırla 40 gün bo- yunca beslendi. Deneysel periyot sonrasında, sıçanların organ uzunluğu, yük - sekliği ve ağırlıkları ile serum kimyası ve kan değerleri ölçüldü. Bulgular: Ba - cillus thuringiensis mısır grubundaki sıçanların karaciğer, dalak, akciğer ve böbreklerinin uzunluk, yükseklik ve ağırlıklarının konvensiyonel ve kontrol gru - buna göre faklılıklar gösterdiği belirlendi. Glikoz, üre, total protein, koleste- rol, trigliserid, çok düşük yoğunluklu lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve klor gibi serum kimyası ve kan para - metreleri incelendiğinde ise Bacillus thuringiensis mısır grubundaki sıçanları ile konvensiyonel ve kontrol grubu arasında önemli farklılıklar bulundu. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında, Bacillus thuringiensis mısı - rın yalnızca organ uzunluk, yükseklik ve ağırlıkları üzerinde etkisinin olmadığı aynı zamanda serum kimyası ve kan değerleri üzerinde de değişikliklere se - bebiyet verebileceği görülmüştütrinfo:eu-repo/semantics/openAccessThe comparative effects of genetically modified maize and conventional maize on ratsGenetik olarak değiştirilmiş mısır ve konvensiyonel mısırın sıçanlardaki etkilerinin karşılaştırılmasıArticle42136139161996