Yeşilada, ÖzerŞık, SibelŞam, Mesut2020-08-212020-08-211999YEŞİLADA Ö,ŞIK S,ŞAM M (1999). Treatment of olive oil mill wastewater with fungi. Turkish Journal of Biology, 23(2), 231 - 240.1300-01521303-6092https://hdl.handle.net/11616/17761https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/52402Yıl: 1999Cilt: 23Sayı: 2ISSN: 1300-0152 / 1303-6092Sayfa Aralığı: 231 - 240Metin Dili:İngilizceÖz: Zeytinyağı, fabrikaları, zeytin yağı üretim sürecinde zeytin kara suyu adı verilen bir sıvı atık üretmektedir. Bu çalışmada, zeytinyağı fabrikası atıksuyu (ZYFA) analiz edilmiş ve daha sonra funguslar ile aerobik olarak muamele edilmiştir. Çalışmamız sonucunda, yüksek kimyasal oksyen istemi (KOl), fenol ve renk giderimi elde edilmiştir. Yüksek biyokütie verimi ve İakkaz enzimi aktiviteieri de ayrıca saptanmıştır.Abstract: Olive oil mills produce a liquid waste called olive black water in the olive oil production process. In this study, olive oil mill wastewater (00MW) was analysed and then treated aerobically with fungi. Consequently, high chemical oxygen demand (COD), phenol and color reduction were obtained. High biomass yields and laccase enzyme activities were also determined.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTreatment of olive oil mill wastewater with fungiZeytinyağı fabrikası atıksuyunun funguslarla arıtımıArticle23223124052402