Karabulut, İhsanKayahan, Muammer2021-10-202021-10-201999KARABULUT İ,KAYAHAN M (1999). Palm çekirdeği yağının hidrojenasyonu sırasında bazı fiziksel ve kimsayal özelliklerindeki değişimlerin araştırılması. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(supp4), 891 - 897.1300-011X1303-6173https://hdl.handle.net/11616/42362https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/25289Öz: Palm çekirdeği yağı (palm kernel oil), 165°C'de, 2,5 atm. H2 basıncında ve nikel katalizör (%0,18) kullanılarak, 100 dakika süreyle kesikli olarak hidrojene edilirken 10 ar dakika arayla alınan örneklerin iyot sayısı, yağ asitleri bileşimi, trans yağ asidi içeriği ve katı yağ miktarlarındaki (SFC-.Solıd Fat Content) değişmeler belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre iyot sayısı tepkime süresince düzenli olarak düşüş gösterirken, trans yağ asidi oranında büyük bir artışın olduğu belirlenmiştir. Tepkime koşulları, monoenlerden stearik asit oluşumunu artıracak şekilde etkili olmuştur. Trans yağ asitleri ve toplam doymuş yağ asidi oranlarındaki artışla doğru orantılı olarak SFC değerleri yükselmiştir.Abstract: Palm kernel oil was hydrogenated discontinuously for a period of 100 min at 165°C and 2,5 atm in the presence of nickel catalyst (%0,18). The changes in iodine number, fatty acid composition, trans fatty acid content and solid fat content during the hydrogenation were investigated for samples taken at 10 min intervals. According to the findings, while iodine .number was gradually decreased during the reaction, trans fatty acid content increased significantly. Reaction conditions had increased effect on stearic acid formation from monoens. Trans fatty acid and total saturated fatty acid amounts increased proportionally with increase in SFC values.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessPalm çekirdeği yağının hidrojenasyonu sırasında bazı fiziksel ve kimsayal özelliklerindeki değişimlerin araştırılmasıArticle23supp489189725289