Aksoy, TülaySivcan, EdaDoğan, FatmaÇetin, SongülYar, Türkan Mutlu2024-08-042024-08-0420200374-9096https://doi.org/10.5578/mb.6963https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/452212https://hdl.handle.net/11616/89750Bu çalışma, kutanöz leyşmanyazis etkeni Leishmania tropica promastigotları kullanılarak arı ürünlerinin(bal, propolis) antileyşmanyal etkilerinin in vitro kültür ortamında araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan bal (çam, çiçek ve kestane) ve propolisin in vitro antileyşmanyal etkinliği mikrodilüsyonyöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Arı ürünlerinden olan bal %10 “fetal calf serum (FCS)” içerenRPMI besiyeri ile çözdürülmüş ve aynı besiyeri içerisinde sulandırılmış olup, 62.5-1000 mg/ml arasındakikonsantrasyonlarda seri dilu?syonları hazırlanmıştır. Propolis ise etil alkol ile çözdürülmüş, hazırlanmış olanbu konsantrasyonlarda alkol oranının %50’den fazla olmasından ve bu oranın parazit gelişimini olumsuzetkileyeceğini düşündüğümüzden dolayı, tüm bu konsantrasyonlardan yalnız 2.5 ?l kullanılarak %10 FCSiçeren RPMI besiyeri içerisinde sulandırılmış ve ardından 50-800 ?g/ml arasındaki konsantrasyonlardaseri dilu?syonları hazırlanmıştır. Hazırlanan dilüsyonların üzerine, kuyucuklardaki son konsantrasyonları 1x 106 promastigot/ml olacak şekilde promastigot süspansiyonu ilave edilmiş ardından 26°C’lik etüvde 24ve 48 saat inku?be edilmiştir. İnkübasyondan sonra promastigotlar morfoloji, hareketlilik ve canlı parazityoğunluğu yönünden mikroskobik olarak, hücre canlılığı ise MTS yöntemi ile incelenerek %50 inhibitörkonsantrasyonları (IC50) kontrol grupları ile karşılaştırılarak belirlenmiştir. Propolisin (50, 100, 200, 400 ve800 ?g/ml) ve balların (62.5, 125, 250, 500 ve 1000 mg/ml) beş farklı konsantrasyonu promastigotlarüzerine antileyşmanyal aktivitesi in vitro ortamda değerlendirilmiş ve mikroskobik incelemelerde çambalının 62.5 mg/ml, çiçek balının 250 mg/ml, kestane balının ise 125 mg/ml konsantrasyonlarından itibaren antileyşmanyal etkinlik gösterdiği, çam balının promastigotlar üzerine daha etkin olduğu (p< 0.05),propolisin ise 100 ?g/ml konsantrasyonundan itibaren etki ettiği gözlemlenmiştir. Propolisin çok düşükkonsantrasyonlarının özellikle parazitlerin morfolojik yapılarında değişmelere sebep olduğu ve bu konuda diğer arı ürünlerinden daha etkin olduğu belirlenmiştir. L.tropica promastigot hücre kültürü üzerineuygulanan çam balı (IC50= 109.28 mg/ml), çiçek balı (IC50= 248.07 mg/ml), kestane balı (IC50= 147.65mg/ml) ve propolisin (IC50= 82.98 ?g/ml) hücre çoğalmasını engellediği (p< 0.05) ve IC50 değerlerininzamana bağlı olarak azaldığı MTS yöntemiyle tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmada çam balı, çiçek balı,kestane balı ve propolisin çeşitli konsantrasyonlarının L.tropica promastigotları üzerine antileyşmanyaletkinlik gösterdiği tespit edilmiş, bunlardan çam balının 48 saatlik inkübasyon süresi sonunda promastigotlar üzerinde daha etkin olduğu, propolisin ise çok düşük konsantrasyonlarında dahi parazitlerin hemmorfolojisinde hem de hücre inhibisyonunda daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bu verilerdoğrultusunda arı ürünlerinin kutanöz leyşmanyazis enfeksiyonlarına karşı alternatif bir tedavi yöntemiolarak kullanılabileceği ve ileri çalışmaların yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessArı Ürünlerinin (Bal, Propolis) Leishmania tropica Promastigotları Üzerine Antileyşmanyal Etkilerinin AraştırılmasıConference Object54347948910.5578/mb.6963452212