Ekmekçi, HakanArısoy, A. EnginMüftüoğlu, MünifeKarabiber, HamzaYılnıaz, HikmetBereketoğlu, M. AliArslan, Turan2015-12-022015-12-021996Ekmekçi, H.,Arısoy, A. Engin., Müftüoğlu, M., Karabiber, H., Yılnıaz, H.,Yılnıaz, H.,Bereketoğlu, M. Ali.,Arslan, T.,(1996). Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, 3 (3).213-216 ss.http://www.totmdergisi.org/articles/1996/volume3/issue3/1996_3_3_16.pdfhttps://hdl.handle.net/11616/2752[Journal of Turgut Ozal Medical Center 1996;3(3):213-216]Botulizm oldukça nadir evrensel bir enfeksiyondur. Clostridium botulinum toksini, nöromüsküler kavşaklarda ve sinapslarda ve otonomik sinapslarda asetilkolin salmımmı engelleyerek etki eder. Kontamine gıdanın yenilmesi sonrası, sıklıkla ev yapımı konserve gıda, hızla gelişen, uzuv kaslarının yanısıra göz, yüz, konuşma, solunum ve otonomik kaslarıda etkileyen yaygın kas güçsüzlüğü oluşur. Bu çalışmada, 3 klinik olgu sunularak botulizmin farklı ve kendine özgü görünümün aydınlatılması amaçlanmıştır.Botulism is a very rare worldwide infection. The toxin of Clostridium botulinum acts by preventing the release of acetylcholine at neuromuscular junctions and autonomic synapses. After eating contaminated food, often home-canned food, a rapidly developing generalized muscle weakness occurs, affecting ocular, facial, speech, respiratory, and autonomic muscles, as well as limb muscles. In this study, it is aimed to enlighten the peculiar and specific features of botulism via presenting 3 clinical cases.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBotulizmClostridium botulinumToksikasyonBotulismClostridium botulinumFoodborne toxicationBotulizm : 3 olgu sunumu ve genel değerlendirmeBotulism : three case reports and general evaluationArticle33213216