DSpace@İnönü

Adsorpsiyon denge ve kinetik çalışmalarında adsorbent olarak kayısı çekirdeğinin kullanılabilirliği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Varlıklıöz, Hayrunnisa
dc.date.accessioned 2019-11-08T07:16:15Z
dc.date.available 2019-11-08T07:16:15Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Varlıklıöz, Hayrunnisa (2018). Adsorpsiyon denge ve kinetik çalışmalarında adsorbent olarak kayısı çekirdeğinin kullanılabilirliği. Yayımlanmış Yüksek lisans tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya.1-97 ss. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/14755
dc.description İnönü Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı / Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı tr_TR
dc.description.abstract Bu tez çalışması kapsamında biyoadsorban malzemesi olarak Doğu Anadolu Bölgesinin Malatya ilinde ticari amaçla yetiştirilen kayısı meyvesinin çekirdeğine ait kabuklar kullanılarak kesikli ve sürekli sistemde biyosorpsiyon çalışmaları yürütülmüştür. Biyoadsorban karakterizasyonu için SEM, XRD, FT-IR ve Boehm titrasyon yöntemlerine başvurulmuştur. Kesikli sistemde, zaman, Cu+2 başlangıç konsantrasyonu, karıştırma hızı, sıcaklık, biyoadsorban miktarı, biyoadsorbanın boyutu gibi parametrelerin değişiminin biyosorpsiyona etkisi araştırılmıştır. Elde edilen veriler Langmuir, Freundlich ve D-R (Dubinin ve Radushkevich) izoterm modellerine ve yalancı birinci derece denklem, yalancı ikinci derece denklem olan kinetik eşitliklere uygunluğu araştırılmış ve bazı termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Deneysel denge değerlerinin en iyi Langmuir izotermiyle temsil edildiği, kinetik çalışma verilerinin yalancı ikinci derece kinetik denkleme uyduğu ve sistemin kendiliğinden yürüdüğü ve ekzotermik olduğu belirlenmiştir. Sürekli sistemde sabit yataklı kolon kullanılarak konsantrasyon değişimi, biyoadsorban miktarı gibi parametrelerin etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde Thomas, Adams-Bohart ve Yoon-Nelson modelleri kullanılmıştır. Bu sonuçlar en iyi Yoon-Nelson modeline temsil edilmiştir. Bunun yanısıra sabit yataklı kolonda biyoadsorbanın verimliliği ve tekrar kullanılabilirliliği değerlendirilmiştir. Biyosorpsiyon uygulamalarına yönelik önerilerde bulunulmuştur. tr_TR
dc.description.abstract In this study the biosorpsiyon of Cu+2 in a batch and continuous system was studied, by using the core shells of the apricot fruit grown for commercial purposes in Malatya province of Eastern Anatolia region. In the batch system, the effects of the parameters such as time, the initial concentration of Cu+2, stirring speed, temperature, bioadsorban amount, particle size of biosorban were investigated. For the characterization of bioadsorban, the methods SEM, XRD, FT-IR and Boehm titration were employed. The experimantal data were analyzed for their fit to some isotherm models such as Langmuir, Freundlich and DR (Dubinin and Radushkevich), and to the first and second order pseudo kinetic models. Some thermodynamics parameters were also calculated. It was determined that the equilibrium experimental data were represented best by Langmuir isotherm, that the kinetic data fit to the second order pseudo kinetic model, and that the system has a spantenous aand exsothermic character. In the continious system, the effects of the parameters of the initial of Cu+2 concentration and bioadsorbent amount were investigated using a fixed bed column. These experimantel results were analysed by Thomas, Adams-Bohart and Yoon-Nelson models. It was found that the data were represented best by Yoon-Nelson model. In addition, the effenciency of the biosorption in the fixed bed and the reusability were evaluated. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.title Adsorpsiyon denge ve kinetik çalışmalarında adsorbent olarak kayısı çekirdeğinin kullanılabilirliği tr_TR
dc.title.alternative Usability of apricot shell as adsorbent in adsorption equilibrium and kinetic studies tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.identifier.startpage 1 tr_TR
dc.identifier.endpage 97 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster