DSpace@İnönü

Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Güleç, Fatih
dc.contributor.author Deniz, Gülistan
dc.contributor.author Özdemir, Turhan
dc.date.accessioned 2021-01-05T07:54:57Z
dc.date.available 2021-01-05T07:54:57Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation GÜLEÇ F,ÖZDEMİR G. D. T (2017). Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(1), 73 - 80. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/19134
dc.description Yıl: 2017Cilt: 6Sayı: 1ISSN: 2147-6403 / 2618-5881Sayfa Aralığı: 73 - 80Metin Dili:Türkçe en_US
dc.description.abstract Öz:Bu çalışmada, Giresun bölgesinde yetişmekte olan karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer, Taflan) meyvelerinin kuruma karakteristikleri üç farklı kurutma karakteristiklerinin incelenmesi için kullanılan yöntemler; geleneksel kurutma, mikrodalga (MD) kurutma ve infrared (IR) kurutma sistemleridir. Karayemiş, geleneksel kurutma yöntemiyle 4 gün ortam şartlarına maruz bırakılarak kurutulmuştur. İnfrared ısıtıcı ile yapılan deneylerde 200-500W aralığında 4 farklı dalga çıkış gücünde çalışılmıştır. Mikrodalga kullanılarak yapılan deneylerde 450700W aralığında 3 farklı dalga çıkış gücünde nem giderimi gerçekleştirilmiştir. Minimum kuruma süresi İnfrared kurutucu için yaklaşık 90 dk, mikrodalga kurutucu için yaklaşık 20 dk civarındadır. Sonuç olarak, en yüksek kuruma hızının mikrodalga kurutucu sisteminde 700W'da bulunmuştur. MD, IR ve geleneksel kurutma yöntemleri ile elde edilen veriler 3 farklı matematiksel modelde denenmiştir. Karayemiş meyvesi için kurutma sistemlerinden Midilli ve Kuçuk modelinin diğerlerine göre daha uygun olduğu belirlenmiştir en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 44280, MALATYA en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi en_US
dc.title.alternative Investigation of drying characteristics of cherry laurel (Laurocerasus officinalis Roemer) fruits en_US
dc.type article en_US
dc.relation.journal Akademik Ziraat Dergisi en_US
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster