DSpace Repository

Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Yöntemlerinin İncelenmesi: Ayrıntılı Maliyet Kontrol Yöntemine İlişkin Bir Uygulama

Show simple item record

dc.contributor.author Aksu, İbrahim
dc.contributor.author Eken, Taner
dc.date.accessioned 2021-04-22T12:20:43Z
dc.date.available 2021-04-22T12:20:43Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation AKSU İ,EKEN T (2019). Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Yöntemlerinin İncelenmesi: Ayrıntılı Maliyet Kontrol Yöntemine İlişkin Bir Uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, 11(3), 1358 - 1374. en_US
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpFeU5EYzNOdz09/konaklama-isletmelerinde-yiyecek-icecek-maliyet-kontrol-yontemlerinin-incelenmesi-ayrintili-maliyet-kontrol-yontemine-iliskin-bir-uygulama
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/33498
dc.description.abstract Öz:Amaç – Bu çalışmada, izlenebilen günlük toplam yiyecek maliyetleri ile birlikte kullanılan toplam malzeme maliyetlerinin hangi kalemlerden oluştuğunun tespit edilmesi hedeflenmiştir. Maliyetlerde meydana gelen değişimlerin karşılaştırılarak maliyet farklarının ortaya çıkarılması, yapılması gereken menü ya da fiyat değişikliklerinin saptanmasına imkân sağlayacak, bu doğrultuda yapılacak değişiklikler işletmenin karlığını artıracaktır. Yöntem – Bu çalışmada hayali bir otelin restoranında yapılmış olan günlük ürün satışları, bu ürünlerin üretilmesinde kullanılan malzemelerin dökümü ve maliyetleri Harris, Kerr ve Forster yöntemi ile hesaplanıp, günlük olarak tablolaştırılmıştır. Hayali işletmeninin günlük olarak hazırlanan tabloları ile grup yiyecek maliyetleri ile kümülatif maliyetleri ve bunların satış tutarlarıyla ilgili aylık maliyet tablosu hazırlanmış ve günler arasındaki değişim yüzdeleri incelenmiştir. Bulgular – Günlük meydana gelen değişimler değerlendirildiğinde, en önemli maliyet kalemlerinin et ve deniz ürünleri olduğu tespit edilmiştir. Ara dönem olarak bir değerlendirme yapıldığında en önemli maliyet unsurunun et ürünleri olduğu tespit edilmiştir. Aylık olarak değerlendirme yapıldığında; maliyet unsurları olarak en önemli kalemlerin sırasıyla; et ürünleri, deniz ürünleri, süt ürünleri, konserve ve tahıllar, tadlandırıcı ve baharatlar ve meyve ve sebzeler olduğu görülmektedir. Tartışma – Diğer yöntemlerle kıyaslandığında, Harris, Kerr ve Forster yöntemi sayılan avantajları nedeniyle tercih edilmelidir. en_US
dc.description.abstract cAbstract:Purpose – In the present study, the purpose was to determine from which items the total daily food costs and traceable total daily food costs consist of. Determining the cost differences by comparing the changes in costs will allow the determination of the menu or price changes which will be made, and the changes in this respect will increase the profitability of the company. Design/methodology/approach – In this study, the daily product sales that were made in an imaginary hotel restaurant, and the lists and costs of the materials used in the production were calculated with the Harris, Kerr and Forster Method, and then were tabulated on a daily basis. The tables of the imaginary company that were prepared on a daily basis, the monthly costs tables of the group food costs, the cumulative costs, their sales amounts were prepared; and the percentage changes among days were examined. Findings – When the daily changes were evaluated, it was determined that the most important cost items were meat and seafoods. When mid-term evaluation was made, it was determined that the most important cost element was meat products. When evaluated monthly, it was determined that the most important items as cost elements were; meat products, seafoods, dairy products, canned foods and cereals, sweeteners, spices, fruits and vegetables. Discussion – The Harris, Kerr and Forster Method should be preferred because of its advantages when it is compared with the other methods. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrol Yöntemlerinin İncelenmesi: Ayrıntılı Maliyet Kontrol Yöntemine İlişkin Bir Uygulama en_US
dc.title.alternative Examination of Food and Beverage Cost Control Methods in Accommodation Establishments: An Application on Detailed Cost Control Method en_US
dc.type article en_US
dc.relation.journal İşletme Araştırmaları Dergisi en_US
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record