DSpace@İnönü

Malatya Battalgazi İlçe Sağlık Müdürlüğü Beslenme Danışmanlığı Birimine Başvuran Kişilerin Beslenme Durumu İle Öfke Düzeyi ve Anksiyete Durumu Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ölke, Bahar
dc.date.accessioned 2021-10-26T06:48:12Z
dc.date.available 2021-10-26T06:48:12Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Ölke, B. (2021). Malatya Battalgazi İlçe Sağlık Müdürlüğü Beslenme Danışmanlığı Birimine Başvuran Kişilerin Beslenme Durumu İle Öfke Düzeyi ve Anksiyete Durumu Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/42423
dc.description İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI en_US
dc.description.abstract Amaç: Öfke, incinme, engellenme vb. durumlarda kişilerin gösterdiği saldırganlık olarak tanımlanır. Anksiyete ise kişilerin duyduğu fazla miktarda uzun süreli kaygıdır. İnsanların tükettikleri besinler duygu durumunu, davranışlarını, sosyal ilişkilerini etkilemektedir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte kesitsel bir çalışma olan bu çalışmanın evrenini Malatya Battalgazi İlçe Sağlık Müdürlüğü Beslenme Danışmanlığı Birimi’ne 01.08.2018-01.12.2018 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Örnek büyüklüğü evren büyüklüğü bilinmeyen örneklem hesaplama yöntemi ile n= (1.64)2 .0.3.0.7/ (0,05)2 formülü ile 225 olarak hesaplanmıştır. Örneklemin %80’ine ulaşılmıştır. Bulgular: Çalışma grubundaki kişilerin yaş ortalaması 36.99±12.94’tür. Çalışmaya katılan kişilerin %25.6’sı erkek, %74.4’ü kadın’dır. Kadınların anksiyete düzeyleri erkeklerin anksiyete düzeyinden anlamlı olarak daha yüksektir(p<0.05). Yılda birkaç kez tereyağı tüketenlerin öfke kontrolü alt boyut puan ortalaması on beş günde bir, haftada bir iki kez, haftada üç beş kez, her gün ve her öğün tüketenlerden anlamlı olarak yüksektir (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada kişilerin yarısından fazlasında anksiyete bozukluğu görüldüğü ve margarin, yumurta, çay ve taze sebze tüketiminin anksiyete oranını etkilediği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, anksiyete, öfke en_US
dc.description.abstract Aim: Anger, hurt, frustration, It is defined as the aggression shown by people in situations. Anxiety is an excessive amount of long-term anxiety felt by people. The foods people consume affect their mood, behavior and social relations. Material and method: The universe of this study, which is a descriptive cross sectional study, consists of individuals over the age of 18 who applied to the Nutrition Consultancy Unit of Malatya Battalgazi District Health Directorate between 01.08.2018-01.12.2018. The sample size was calculated as 225 with the formula n = (1.64) 2.0.3.0.7 / (0.05) 2 using the unknown sample calculation method. 80% of the sample was reached. Results: The average age of the people in the study group is 36.99 ± 12.94. 25.6% of the people participating in the study are men and 74.4% are women. The anxiety levels of women are significantly higher than the anxiety levels of men (p <0.05).The anger control sub-dimension mean score of those who consumed butter several times a year was significantly higher than those who consumed every fifteen days, once twice a week, three or five times a week, every day and every meal (p <0.05). Conclusion: In this study, it was concluded that more than half of the individuals had anxiety disorders and consumption of margarine, eggs, tea and fresh vegetables affected the anxiety rate. Keywords: Nutritional status, Anger, Anxiety en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme durumu en_US
dc.subject Nutritional status en_US
dc.title Malatya Battalgazi İlçe Sağlık Müdürlüğü Beslenme Danışmanlığı Birimine Başvuran Kişilerin Beslenme Durumu İle Öfke Düzeyi ve Anksiyete Durumu Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi en_US
dc.title.alternative Determination of the Relationship Between Nutritional Status, Anger Level and Anxiety Status of People Applying to the Nutrition Counseling Unit of Malatya Battalgazi District Health Directorate en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi en_US
dc.identifier.endpage 93 en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster