DSpace@İnönü

Turgut Özal Tıp Merkezi çalışanlarında iş stresi ve beslenme ile ilişkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Karataş, Nisa Nur
dc.date.accessioned 2021-10-26T11:35:19Z
dc.date.available 2021-10-26T11:35:19Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Karataş, N. N. (2021). Turgut Özal Tıp Merkezi çalışanlarında iş stresi ve beslenme ile ilişkisi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/42446
dc.description İnönü Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı en_US
dc.description.abstract Amaç: Yeme davranışını içsel, sosyal ve çevresel birçok faktör etkilemektedir. Bu etkileşim birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu çalışmada iş stres düzeyi ile yeme tutum ve davranışları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde çalışan 135 hemşire ve 97 sağlık teknikeri üzerinde yürütülmüştür. Sağlık çalışanlarının sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, iş stres düzeyleri hakkındaki bilgileri Üç Faktörlü Beslenme Anketi ve İş Stres Düzeyi Ölçeği ile elde edilmiştir. İstatiksel analizlerde normallik dağılım testleri, ANOVA, Kruskal-Wallis ve iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testleri kullanılmıştır. Anlamlılık değeri olan p, p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %66.4'ünü kadınlar oluşturmaktadır. Dahili biriminde çalışanlar en büyük yüzdeye sahiptir. Bireylerin yaklaşık olarak 3/2'si sigara kullanmamaktadır. Kronik rahatsızlığı olmayanlar (%84.1) çoğunluktadır. Katılımcıların %57.8'inin evli olduğu saptanmıştır. Bireylerin sosyo-demografik özellikleri ile beslenme puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılaşma bulunamamıştır. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ile stres puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılaşma tespit edilememiştir. Sadece mesleki kıdemin, KY alışkanlığı ile arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Cinsiyet değişkeni ile DY yeme arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet, sigara kullanım durumu ve kronik hastalığa sahip olma durumu ile bilinçli olarak yemek yemeyi kısıtlama arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Cinsiyetle açlığa duyarlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bireyler yemek tüketimlerinde otokontrollerini sağlamak için; duygusal yoğunluk yaşadığı zamanlarda farklı uğraşlar edinmeli ve kendilerine dengeli, besleyici ve tatmin edici tabaklar hazırlamalıdırlar. Sigara tüketimi, kronik hastalık varlığı gibi beslenmeyi doğrudan etkileyen değişkenler için bireyler bilinçlendirilmeli, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi anlatılmalıdır. Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, iş stresi, obezite, yeme davranışı. en_US
dc.description.abstract Aim: Internal, social and many factors affect eating behavior. This interaction paves the way for the occurrence of many diseases. This study is aimed at the purposes of the relationship between work stress level and attitudes and behaviors. Material and Method: This study was conducted on 135 nurses and 97 health technicians who are working in a Turgut Ozal Medical Center. The socio-demographic characteristics and habits of the healthcare professionals' informations were obtained by the Three Factor Nutrition Questionnaire and the Work Stress Level Scale. In statistical analysis, normality distribution tests, ANOVA, Kruskal-Wallis and significance tests of the difference between two means were used. The reality value p was accepted as p<0.05. Results: 66.4% of participants are women. Employees in the internal unit have the largest percentage. Approximately 3/2 of the participants do not smoke. Those without chronic illness (84.1%) are in the majority. It was found that 57.8% of participants were married. A significant difference was not found between the socio-demographic characteristics of the individuals and their average nutritional score. No significant difference was found between the socio-demographic characteristics of the participants and their stress score averages. Only professional seniority was found to be significantly associated with unbounded eating habits. A thoughtful relationship was found between the gender variable and Emotional eating. A significant relationship was found between the gender, smoking status, chronic disease and restricting eating consciously. A significant relationship was found between the gender and sensitivity to hunger. Conclusion: In order to provide self-control of individuals in their food consumption; they must acquire different pursuits and they Mustprepare satisfying dishes when they feel emotional intensity. Individuals should be aware of those who directly affect nutrition, such as cigarette consumption and chronic diseases, and the importance of adequate and balanced nutrition should be explained. Key Words: Nutritional status, work stress, obesity, eating behavior en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Halk Sağlığı en_US
dc.subject Public Health en_US
dc.title Turgut Özal Tıp Merkezi çalışanlarında iş stresi ve beslenme ile ilişkisi en_US
dc.title.alternative Work stress and its relationship with nutrition in Turgut Özal Medical center employees en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi en_US
dc.identifier.endpage 87 en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster