DSpace@İnönü

Kurut desteğinin kemik metabolizması, kas dokusu ve oksidatif stres parametrelerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Erdem, Ediz
dc.date.accessioned 2021-10-27T08:10:32Z
dc.date.available 2021-10-27T08:10:32Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Erdem, E. (2021). Kurut desteğinin kemik metabolizması, kas dokusu ve oksidatif stres parametrelerine etkisi. Yayınlanmış Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/42513
dc.description İnönü Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı en_US
dc.description.abstract Amaç: Araştırmanın amacı kurut desteğinin sıçanlarda kemik metabolizması, kas dokusu ve oksidatif stres parametrelerine etkisini incelemekti. Materyal ve Metot: Tam deneysel olan araştırma 14-16 haftalık 250-300 g Wistar cinsi Albino 42 adet erkek sıçanla yapıldı. Sıçanlar tek körleme yöntemi ile kontrol (K), Kurut (KR) ve Whey (W) Egzersiz (E), Egzersiz+Kurut (E+KR) ve Egzersiz+Whey (E+W) şeklinde altı gruba ayrıldı. Kurut ve whey desteği egzersiz sonrasında gavaj yoluyla 1.8 g/kg/gün olacak şekilde uygulandı. Sıçanlara 14 hafta boyunca haftada üç gün arttırmalı yüzme egzersizi yaptırıldı. Araştırmanın bitiminde sıçanlardan kan ve kas dokusu örnekleri alındı. Kemik yapım parametrelerinden Alkalenfosfataz (ALP) ve Osteokalsin (OC), soleus ve quadriceps kasındaki histolojik değişimler ve oksidatif stres parametrelerinden Katalaz (CAT), Glutatyon (GSH), Malondialdehit (MDA) ve Süperoksitdismutaz (SOD) aktivite düzeyleri incelendi. Verilerin analizde Kruskal Wallis-H ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: Kemik yapım belirteçleri ve histolojik parametreler incelendiğinde E+KR grubu ile K, KR, W ve E grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p<0.05), fakat E+W grubu ile arasında anlamlı bir fark olmadığı (p<0.05) tespit edildi. Oksidatif stres parametrelerinde ise E+KR grubu ile E grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p<0.05) ancak E+W grubu ile arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak kurut desteği ile birlikte egzersiz uygulamasının ratların kemik metabolizması, kas dokusu ve oksidatif stres parametrelerini olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Kas dokusu, Kemik metablizması, Kurut, Oksidatif stres, Whey. en_US
dc.description.abstract Aim: The aim of the study was to examine the effect of kurut supplementation on bone metabolism, muscle tissue and oxidative stress parameters in rats. Material and Method: The fully experimental study was conducted with 42 male Wistar albino rats, 14-16 weeks old, 250-300 g. Rats were divided into six groups as Kontrol (K), Kurut (KR) and Whey (W) Exercise (E), Exercise+Kurut (E+KR) and Exercise+Whey (E+W) by single blinding method. Kurut and whey supplementation was administered at a rate of 1.8 g/kg/day via gavage after exercise. Rats were given incremental swimming exercises three days a week for 14 weeks. At the end of the study, blood and muscle tissue samples were taken from the rats. The bone formation parameters such as Alkalinephosphatase (ALP) and Osteocalcin (OC), histological changes in soleus and quadriceps muscle, and the oxidative stress parameters Catalase (CAT), Glutathione (GSH), Malondialdehyde (MDA) and Superoxide dismutase (SOD) activity levels were examined. Kruskal Wallis-H and Mann-Whitney U test with Bonferroni correction were used in the analysis of the data. Results: When the bone formation markers and histological parameters were examined, it was found that there was a statistically significant difference between the E+KR group and the K, KR, W and E groups (p<0.05), but there was no significant difference between the E+W group (p<0.05). There was a statistically significant difference between the E+KR group and the E group (p<0.05), but there was no significant difference between the E+W group in terms of oxidative stress parameters (p<0.05). Conclusion: As a result, it can be said that exercise administration together with kurut support positively affects bone metabolism, muscle tissue and oxidative stress parameters of rats. Key Words: Bone metabolism, Kurut, Muscle tissue, Oxidative stress, Whey. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Spor en_US
dc.subject Sports en_US
dc.title Kurut desteğinin kemik metabolizması, kas dokusu ve oksidatif stres parametrelerine etkisi en_US
dc.title.alternative Effect of kurut support on bone metabolism, muscle tissue and oxidative stress parameters en_US
dc.type doctoralThesis en_US
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi en_US
dc.identifier.endpage 65 en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster