Öz:Bu çalışmanın amacı, dokuzuncu sınıf öğrencilerinin sağlıklı beslenme hakkındaki düşüncelerinin belirlenmesidir. Çalışma grubu, Türkiye’de Marmara Bölgesinde bulunan bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 94 dokuzuncu sınıf kız öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler, çizme-yazma tekniği ile toplanmıştır. Veriler, betimsel ve içerik analizi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrencilerin sağlıklı beslenmeyi çeşitli besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi, yiyeceklerin aşırıya kaçılmadan ve yeterli miktarda tüketilmesi, düzenli olarak üç öğün yemek yenilmesi, sağlıklı besinlerin yenilip, sağlıksız besinlerden uzak durulması şeklinde tanımladıklarını ortaya koymaktadır. Öte yandan, bazı öğrencilerin sağlıklı ve sağlıksız besinler ile sağlıklı ve sağlıksız içecekler hakkında yanlış bilgilere sahip oldukları gözlenmiştir. Öğrencilerden bazıları işlenmiş et ürünleri patates kızartması, margarin ve hazır çiğ köfteyi sağlıklı besin olarak tanımlarken, köfte, soğan, fasülye yemeği ve pilavı sağlıksız besin olarak tanımlamışlardır.
Abstract:The study aimed to explore ninth grade students’ views about healthy nutrition by using draw and write technique. Study group consisted of 94 female students enrolled in a Vocational and Technical Anatolian High School in Marmara Region in Turkey. Data were collected by using draw and write technique. Data were analyzed by using content and descriptive analyses techniques. Study results revealed that the students described that healthy nutrition as consuming various nutrients in a balanced way and adequately, eating food three times a day regularly, eating healthy food and abstaining from unhealthy food. However, some students had incorrect information about healthy and unhealthy food, and also healthy and unhealthy beverages. While some students defined processed meat products, fried potatoes, margarine, and ready raw meatball as healthy food, some students regarded meatballs, onions, bean meals and rice are unhealthy foods.