DSpace@İnönü

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN YEME TUTUMLARI VE BUNU ETKİYEN FAKTÖRLER

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Köroğlu, Ahmet
dc.contributor.author Önay Derin, Didem
dc.date.accessioned 2021-12-30T07:04:52Z
dc.date.available 2021-12-30T07:04:52Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation KÖROĞLU A. Y,DERİN D. Ö (2019). SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN YEME TUTUMLARI VE BUNU ETKİYEN FAKTÖRLER. İnönü üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 7(2), 157 - 169. Doi: 10.33715/inonusaglik.616115 en_US
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpNeU5Ua3hNUT09/saglik-hizmetleri-meslek-yuksekokulu-ogrencilerinin-yeme-tutumlari-ve-bunu-etkiyen-faktorler
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/44763
dc.description.abstract Öz:Bu çalışma, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun çeşitli bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerinin yemetutumları ve bu tutumlara etki eden faktörleri belirlenmek üzere genel tarama modelinde planlanmıştır. Evrenini,2017-2018 eğitim-öğretim yılı II. Yarıyılı Ocak-Şubat 2018 tarihleri arasında, Türkiye’de İç AnadoluBölgesi’nin kuzeyinde bulunan bir üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören 1355öğrenci oluşturmuştur. Gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılmış olup, çalışmaya gönüllü 600 öğrencikatılmıştır. Veriler karşılıklı görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak "Kişisel BilgiFormu" ve Yeme Tutum Testi-40 (YTT-40) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, sosyo-demografiközellikler frekans tablosu olarak verilmiş ve analizlerde Independent Sample t Test, One-Way Anova veBonferroni Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre katılımcıların ortalama yaşı 19.84±1.66 yıldır.Katılımcıların vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve beden kütle indeksi ölçümlerinin ortalaması sırasıyla 59.68±10.49kg, 165.48±7.7 cm ve 21.75±3.2 kg/m2’dir. Ölçekten aldıkları ortalama puan 60.32±22.1’dir. Şişmanlık kaygısıalt boyutunda cinsiyet değişkenine (p<0.001) göre kadınlar lehine ve boy uzunluğuna (p<0.05) ve vücutağırlığına (p<0.001) göre farklılaştığı görülmüştür. Ölçeğin diyet alt boyutunun anne eğitim düzeyine (p<0.05)ve vücut ağırlığına (p<0.001) göre farklılaştığı görülmüştür. Ölçeğin sosyal baskı alt boyutunun vücut ağırlığı(p<0.001) açısından, zayıflıkla aşırı uğraş alt boyutunun da öğrenim görülen sınıf değişkenine göre 1. sınıföğrencileri lehine (p<0.01), vücut ağırlığı (p<0.001) açısından farklılaştığı görülmüştür. en_US
dc.description.abstract Abstract:Study was planned in general screening model to determine eating attitudes of students according to education at various departments of Vocational School Health Services, factors that affect these attitudes. Universe is 1355 students in a university’s Vocational School Health Services that is in north of Central Anatolia, Turkey. Random sampling method was used. 600 volunteer students participated. "Personal Information Form", Eating Attitude Test (YTT-40) were used as data collection tools. Socio-demographic characteristics were given as frequency tables, Independent Sample t Test, One-Way Anova, Bonferroni Test were used in analysis of data. According to results of study, mean age of participants was 19.84±1.66 years. Mean body weight, height, body mass index measurements of participants were 59.68±10.49 kg, 165.48±7.7 cm, 21.75±3.2 k /m2, respectively. Average score of scale was 60.32±22.1. In obesity anxiety sub-dimension, it was found that gender variable (p<0.001) differed in favor of women, according to height (p<0.05), body weight (p<0.001). Dietary subscale of scale was found to differ according to mother's education level (p<0.05), body weight (p<0.001). Social pressure subscale of scale differed in terms of body weight (p<0.001), sub-dimension of over-dealing with weakness differed in favor of 1st grade students (p<0.01), weight (p<0.001) according to class variable studied. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN YEME TUTUMLARI VE BUNU ETKİYEN FAKTÖRLER en_US
dc.type article en_US
dc.relation.journal İnönü üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi en_US
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster