DSpace@İnönü

Sarımsak ve Kardiyovasküler Hastalıklar

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Özhan, Onural
dc.contributor.author Parlakpınar, Hakan
dc.contributor.author Acet, Hacı Ahmet
dc.date.accessioned 2017-04-18T07:58:20Z
dc.date.available 2017-04-18T07:58:20Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Özhan, O. Parlakpınar, H. Acet, H. A. (2016). Sarımsak ve Kardiyovasküler Hastalıklar. İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 5-1, 58-66. tr_TR
dc.identifier.issn 2146-6696
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/6690
dc.description.abstract Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) başlığı altında koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalıklar, hipertansiyon, periferal arter hastalığı, romatizmal kalp hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları, kalp yetmezliği ve kardiyomiyopatiler yer almaktadır. KVH, bütün ülkelerde en önemli ölüm sebeplerindendir. KVH'nın rasyonel tedavisinde kullanılan farmasötik müstahzarlar ile birlikte ucuz ve kolay erişilebilir bitkisel ürünlere ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Dünyada KVH'lı popülasyonda en sık tüketilen bitkiler arasında sarımsak ikinci sıradadır. Gıda takviyesi olarak kullanılan birçok farklı sarımsak preparatı (sarımsak tozu, bekletilmiş sarımsak ekstresi ve sarımsak yağı) piyasada mevcuttur. "Sağlıklı bireylerde, gıda takviyesi olarak tüketilen sarımsağın, KVH'nın gelişimini önlüyor mu yoksa geciktiriyor mu?" sorusu oldukça önem arz etmektedir. KVH’lı bireyler ile sağlıklı bireylerde sarımsağın etkilerinin değişkenlik gösterdiği ve tartışmalı bulgular elde edildiği epidemiyolojik olarak gösterilmiştir. Sarımsağın KVH'da profilaksi ve tedavi amacıyla klinik kullanımını mümkün kılmak için, iyi tasarlanmış randomize çalışmalara ihtiyaç olduğu belirtilmiştir. Sarımsağın kardiyovasküler bir endikasyon dahilinde klinikte kullanılmaya başlanması ile birlikte mortalite ve morbidite oranında önemli değişiklikler olabileceği öngörülmektedir. Fakat bunun için geniş kapsamlı ve uzun süreli çalışmalara ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Coronary heart disease, cerebrovascular disease, hypertension, peripheral artery disease, rheumatic heart disease, congenital heart disease, heart failure and cardiomyopathy are located under the title of cardiovascular disease (CVD). CVD is the main reason of the death in all countries. The pharmaceutical preparations used in rational therapy of CVD as well as interest in cheap and easy accessible herbal products is increasing day by day. Garlic has been the second most frequently consumed plant in the world by the population with CVD. Many different garlic preparations (garlic powder, aged garlic extract and garlic oil) used as a dietary supplement available in the market. "Does garlic consumed as a dietary supplement delay or to prevent the development of CVD in healthy individuals? " question is very important. It is epidemologically showed that the effects of garlic are different between healthy individuals and patients with CVD and controversial findings which obtained from the studies are present. It is determined that well designed randomised trials need for enable clinic usage of garlic for prophylaxis and treatment of CVD. Garlic is foreseen to be important in cardiovascular morbidity and mortality with a rate of change starting to use within a clinical indication. However, it is stated that for comprehensive and long-term studies are needed. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp tr_TR
dc.subject Kardiyovasküler Hastalıklar tr_TR
dc.subject Sarımsak tr_TR
dc.subject Traditional And Complementary Medicine tr_TR
dc.subject Cardiovascular Diseases tr_TR
dc.subject Garlic tr_TR
dc.title Sarımsak ve Kardiyovasküler Hastalıklar tr_TR
dc.title.alternative Garlic and Cardiovascular Diseases tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr_TR
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi tr_TR
dc.contributor.authorID TR107062 tr_TR
dc.contributor.authorID TR102000 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 58 tr_TR
dc.identifier.endpage 66 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster