DSpace@İnönü

Radical scavenging activity and vitexin content of Vitex agnus castus leaves and fruits

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Gökbulut, Alper
dc.contributor.author Özhan, Onural
dc.contributor.author Karacaoğlu, Melek
dc.contributor.author Şarer, Engin
dc.date.accessioned 2017-04-18T11:02:27Z
dc.date.available 2017-04-18T11:02:27Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.citation Gökbulut, A. Özhan, O. Karacaoğlu, M. Şarer, E. (2012). Radical scavenging activity and vitexin content of Vitex agnus castus leaves and fruits. FABAD Journal of Pharmaceutical Sciences. 35, 85–91. tr_TR
dc.identifier.uri https://www.researchgate.net/profile/Alper_Goekbulut/publication/265790049_Radical_scavenging_activity_and_vitexin_content_of_Vitex_agnus-castus_leaves_and_fruits/links/5426d8410cf26120b7b34526.pdf
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/6694
dc.description.abstract The goal of this study was to determine some of the important phenolic constituents of the methanolic extracts of the leaves and fruits of Vitex agnus-castus by RP-HPLC with regard to the results obtained from radical scavenging activity and total phenolic content assays. 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) test was used to assess the radical scavenging potential of the extracts. Both leaf and fruit extracts exhibited significant radical scavenging activity with IC50 values of 0.449±0.001 mg/mL and 0.612±0.004 mg/mL, respectively. By using Folin-Ciocalteu’s method, the total phenolic content of leaves and fruits of the plant was determined as 123.9±2.281 mg GAE/g extract and 114.5±2.704 mg GAE/g extract, respectively. In continuation of our ongoing studies on the phenolics of Vitex agnus-castus, a simple and accurate HPLC method was used to determine some phenolic compounds such as vitexin, ferulic acid, rutin, and luteolin qualitatively and quantitatively. Contrary to the previous literature, ferulic acid and rutin were determined neither in leaf nor in fruit extracts, while luteolin was determined in trace amount only in fruit extract. Vitexin, one of the important flavonoid constituents of Vitex agnus-castus, was determined in significant amount as 0.252±0.0089% and 0.342±0.0153% in the leaves and fruits, respectively. The results showed that vitexin is partially responsible for the antioxidant potential of the extracts due to its significant amount and the standardization of the extracts should be performed on vitexin by this suitable RP-HPLC method. tr_TR
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, radikal süpürücü aktivite ve total fenol miktar tayini deneylerinden elde edilen sonuçlara dayanarak Vitex agnus-castus yaprak ve meyvalarının metanollü ekstrelerinin bazı önemli fenolik bileşenlerini TF-YBSK ile tayin etmektir. Ekstrelerin radikal süpürücü aktivite potansiyelleri 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sırasıyla, 0,449±0,001 mg/mL ve 0,612±0,004 mg/mL IC50 değerleriyle, yaprak ve meyva ekstrelerinin her ikisi de belirgin derecede radikal süpürücü etki göstermiştir. Bitkinin yaprak ve meyvalarının total fenol içeriği Folin Ciocalteu yöntemi kullanılarak, sırasıyla, 123,9±2,281 mg GAE/g ekstre ve 114,5±2,704 mg GAE/g ekstre olarak tayin edilmiştir. Vitex agnus-castus’un fenolik bileşikleri üzerindeki çalışmalarımızın devamı olarak, viteksin, ferulik asit, rutin ve luteolin gibi bazı fenolik bileşiklerin kalitatif ve kantitatif tayini için basit ve hassas bir YBSK yöntemi kullanılmıştır. Literatür verilerinin aksine, hem yaprak hem de meyva ekstrelerinde ferulik asit ve rutine rastlanmazken, luteolin sadece meyva ekstresinde eser miktarda saptanmıştır. Vitex agnus-castus’un önemli flavonoit bileşenlerinden biri olan viteksin, yaprak ve meyvalarda sırasıyla %0,252±0,0089 ve %0,342±0,0153 olarak belirgin miktarlarda saptanmıştır. Sonuçlar, viteksinin bitkideki yüksek miktarına bağlı olarak ekstrelerin antioksidan potansiyelinden kısmi olarak sorumlu olduğunu ve ekstrelerin standardizasyonunun viteksin üzerinden bu elverişli TFYBSK yöntemi ile gerçekleştirilebileceğini göstermektedir tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher FABAD Journal of Pharmaceutical Sciences tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Vitex agnus-castus tr_TR
dc.subject Antioxidant activity tr_TR
dc.subject Vitexin tr_TR
dc.subject DPPH tr_TR
dc.subject RP-HPLC tr_TR
dc.subject Total phenolic content tr_TR
dc.subject Antioksidan aktivite tr_TR
dc.subject Viteksin tr_TR
dc.subject TF-YBSK tr_TR
dc.subject Total fenol miktarı tr_TR
dc.title Radical scavenging activity and vitexin content of Vitex agnus castus leaves and fruits tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal :FABAD Journal of Pharmaceutical Sciences tr_TR
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi tr_TR
dc.contributor.authorID TR21083 tr_TR
dc.contributor.authorID TR184256 tr_TR
dc.contributor.authorID TR100937 tr_TR
dc.contributor.authorID TR4249 tr_TR
dc.identifier.volume 35 tr_TR
dc.identifier.startpage 85 tr_TR
dc.identifier.endpage 91 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster