DSpace@İnönü

Tunceli Dağ Sarımsağının ( Allium tuncelianum ) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kutlu, Türkan
dc.contributor.author Takım, Kasım
dc.contributor.author Karaaslan, Merve Gökşin
dc.contributor.author Yılmaz, Mustafa Abdullah
dc.date.accessioned 2020-07-06T12:14:07Z
dc.date.available 2020-07-06T12:14:07Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Türkan K. , Kasım T. , Merve Gökşin K. , Mustafa Abdullah Y. , (2018). Tunceli Dağ Sarımsağının ( Allium tuncelianum ) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, İnönü Üniversitesi, Malatya. tr_TR
dc.identifier.uri http://abakus.inonu.edu.tr/xmlui/handle/123456789/16526
dc.description Yıl: 2018Cilt: 21Sayı: 5ISSN: 2619-9149Sayfa Aralığı: 632 - 643 Metin Dili:Türkçe tr_TR
dc.description.abstract Öz:Bu çalışmada, Allium tuncelianum'un su ekstraktlarının, fenolik bileşikleri LC-MS/MS ve HPLC ile belirlenmiştir. Antioksidan enzim düzeylerine etkisini belirlemek için Wistar albino tipi dişi sıçanlar kullanılmıştır. Her grupta 8 adet (n= 8) hayvan içeren 5 grup oluşturuldu. Birinci grup kontrol, ikinci grup 7,12 Dimethylbenz[a]anthracene (DMBA) , üçüncü ve dördüncü grup DMBA + 250 ve 500 mg/kg/gün A.tuncelianum, beşinci grup DMBA + 200 mg/kg E vitamini (haftada iki kez) verilmiştir. Deney hayvanları bir ay süresince beslenmiş ve dekapite edilerek kalp dokusu alınmıştır. Allium tuncelianum'un su ekstraktının kalp dokusu üzerine antioksidan ve oksidatif stres markırı olan; katalaz (CAT) ve süpeoksit dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA) ve total glutatyon (GSH) parametreleri incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda Allium tuncelianum'un su ekstraktının fenolik bileşik çeşitliliği açısından fakir ancak diğer bazı bileşenler (pirokatekol, kainik asit, fumarik asit ve malik asit) açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğu bulunmuştur. Kalp dokusunda antioksidan enzim (CAT, SOD) düzeylerinin oksidatif stres oluşturulan gruplarda, kontrol gruplarına göre anlamlı bir şekilde (p<0.05) azaldığı belirlenmiştir. Allium tuncelianum ekstreleri verilen gruplarda; CAT enzim aktivitesinde istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) azalma, SOD enzim aktivitesinde 7,12-DMBA verilen gruba göre istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) artma gözlenmiştir. Ayrıca 7,12-DMBA verilen gruba göre MDA düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı (p<0.05) azalma görülmüştür. Bu sonuçlar; Allium tuncelianum'un su ekstraktlarının, SOD enzim aktivitesini artırarak ve MDA düzeyini azaltarak oksidatif stresi önleyebileceğini göstermektedir. Başlık (İngilizce):Effect of Tunceli Mountain Garlic ( Allium tuncelianum ) on Rat Heart Tissue Antioxidant Enzyme Levels and Characterization of Phenolic Components Öz (İngilizce):In this study, the phenolic compounds of Allium tuncelianum water extracts were determined by LC-MS / MS and HPLC. Wistar albino female rats were used to determine the effect on antioxidant enzyme levels. Five groups of female rats, each containing eight individuals were studied. The first group was control without any treatments. The second group was treated 7,12-DMBA, third, and fourth groups were treated with DMBA + 250, and 500 mg/kg/day of Allium tuncelianum water extracts, fifth group was treated DMBA+ 200 mg/kg of E vitamin (twice a week) for one month, respectively. The rats were feed for one month, slaughtered afterwards and the cardiac tissue was taken for the experiments. Catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD), Malondialdehide (MDA) and Glutatyon (GSH) parameters, which are antioxidant and oxidative stress markers on the heart tissue of Allium tuncelianum water extract were investigated. Result of this study indicated that Allium tuncelianum water extract was poor in phenolic compound diversity but had a very rich content in terms of some other components including pyrocatechol, kainic acid, fumaric acid and malic acid. Antioxidant enzymes (CAT, SOD) levels in heart tissue decreased significantly (p <0.05) in the oxidative stress groups compared to the control groups (p <0.05) and Allium tuncelianum water extract showed a decrease in CAT enzyme activity and an increase in SOD enzyme activity relative to the group given 7,12-DMBA. There was also a decrease in MDA levels compared to the 7,12-DMBA group. It can be concluded that Allium tuncelianum water extract can prevent oxidative stress by increasing SOD enzyme activity and reducing MDA levels. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi tr_TR
dc.subject Bahçe Bitkileri;Balıkçılık;Bitki Bilimleri;Biyokimya ve Moleküler Biyoloji;Biyoloji;Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması;Çevre Bilimleri;Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi;Ekoloji;Entomoloji;Genetik ve Kalıtım;Gıda Bilimi ve Teknolojisi;Mantar Bilimi;Mikrobiyoloji;Mineraloji;Parazitoloji;Su Kaynakları;Tarımsal Ekonomi ve Politika;Veterinerlik;Viroloji;Ziraat Mühendisliği;Ziraat, Toprak Bilimi;Zooloji tr_TR
dc.title Tunceli Dağ Sarımsağının ( Allium tuncelianum ) Rat Kalp Dokusu Antioksidan Enzim Düzeylerine Etkisi ve Fenolik Bileşenlerinin Karakterizasyonu tr_TR
dc.title.alternative Effect of Tunceli Mountain Garlic ( Allium tuncelianum ) on Rat Heart Tissue Antioxidant Enzyme Levels and Characterization of Phenolic Components tr_TR
dc.type Article tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster