DSpace@İnönü

PET ŞİŞELERDEKİ GAZLI İÇECEKLERİN İHTİVA ETTİĞİ KARBONDİOKSİT GAZ MİKTARININ ZAMANA BAĞLI AZALMASININ İYİLEŞTİRİLMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Toros, Erkan
dc.contributor.author Behçet, Rasim
dc.date.accessioned 2020-07-16T10:09:03Z
dc.date.available 2020-07-16T10:09:03Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Erkan T. , Rasim B. (2018). PET ŞİŞELERDEKİ GAZLI İÇECEKLERİN İHTİVA ETTİĞİ KARBONDİOKSİT GAZ MİKTARININ ZAMANA BAĞLI AZALMASININ İYİLEŞTİRİLMESİ, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, İnönü Üniversitesi, Malatya. tr_TR
dc.identifier.uri http://abakus.inonu.edu.tr/xmlui/handle/123456789/17003
dc.description Yıl: 2018Cilt: 7Sayı: 1ISSN: 2564-6605Sayfa Aralığı: 381 - 389 Metin Dili:Türkçe tr_TR
dc.description.abstract Öz:Bu çalışma kapsamında gazlı içeceklerde zamanla oluşan gaz kaybının farklı sıcaklık ve pet şişe kalınlığına bağlı olarak değişimi deneysel olarak incelenmiştir. Bu temel parametrelerin gazlı içecek içerisindeki karbondioksit gazının zamana bağlı olarak azalmasına etkisini inceleyebilmek için 2,5 litrelik PET ambalajlı kolalı içecek dikkate alınmıştır. Çalışmada iki ana üretim istasyonu ayrı ayrı değerlendirilerek kendine has üretim şartları ve etkileri değişken olarak ele alınmıştır. 2,5 litrelik PET ambalajlı kolalı içecek üretim hattından numuneler alınarak, üretim girdileri olan sıcaklık, basınç ve PET şişe malzeme dağılımının içecek içinde ihtiva ettiği gaz miktarının zamana bağlı değişimi ayrı ayrı araştırılmıştır. Bu kapsamda 2,5 litrelik PET ambalajlı kolalı içecek üretim şartları detaylıca incelenmiş, dolum ve PET şişirme proses parametreleri üzerinden değişkenler belirlenmiştir. Elde edilen deneysel veriler sonucuna göre dolum ve PET şişirme üniteleri üretim şartları yeniden yapılandırılmış ve ideal üretim şartları tanımlanarak seri üretim için katkı sağlanmıştır. Başlık (İngilizce):IMPROVING TIMELY REDUCTION OF CARBON DIOXIDE GAS QUANTITY CONTAINING GAS DRINKS IN PET BOTTLES Öz (İngilizce):In this study, the change of the gas loss in the carbonated beverages depending on the different temperature and pet bottle thickness was investigated experimentally. In order to examine the effect of these basic parameters on the time-dependent reduction of carbon dioxide gas in carbonated beverages, a 2.5 liter cola beverage was considered. In the study, the two main production stations were evaluated separately, and their production conditions and effects were considered as variable. The time-dependent change in the amount of gas contained in the beverage by temperature, pressure, and PET bottle material distribution, which are production inputs, was investigated separately by taking samples from a 2.5 liter cola beverage production line. In this context, 2.5 liters of cola beverage production conditions are examined in detail and variables are determined via filler and PET blowing process parameters. According to the experimental results obtained, production conditions of filling and PET blowing units were restructured and ideal production conditions were defined and contributed to serial production tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi tr_TR
dc.title PET ŞİŞELERDEKİ GAZLI İÇECEKLERİN İHTİVA ETTİĞİ KARBONDİOKSİT GAZ MİKTARININ ZAMANA BAĞLI AZALMASININ İYİLEŞTİRİLMESİ tr_TR
dc.title.alternative IMPROVING TIMELY REDUCTION OF CARBON DIOXIDE GAS QUANTITY CONTAINING GAS DRINKS IN PET BOTTLES tr_TR
dc.type Article tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster