Bitki Büyümesini Teşvik Edici Bakterilerin verim, bitki gelişimi ve meyve kalitesi üzerine etki ettiği bilinmektedir. Bu amaçla, Malatya ili Arguvan ilçesi koşullarında iki farklı lokasyonda (sulu ve susuz koşullarda) bitki büyümesini teşvik edici bakterilerin bitki gelişimi, meyve kalitesi, verim ve yapraklarda mineral madde birikimine etkisini incelemek için 2016 ve 2017 yılları yaz döneminde Kırkağaç 637 kavun çeşidi ve Arguvan yöresine ait yerli kavun genotipi ile denemeler kurulmuştur. Araştırmada, Bacillus subtillis (T2), Enterecoccus spp. (T3), Bacillus megatorium (T4) ve üç bakterinin karışımı (T5) rizobakterileri kullanılmıştır. Bunlar, bakteri uygulamasına tabi tutulmayan kontrol (T1) uygulaması ile karşılaştırılmıştır. Uygulanan rizobakterilerin, bitki büyüme parametreleri üzerine sadece bazı tarih ve lokasyonlardaki yaprak yaş ağırlığı, gövde kuru ağırlığı ve yaprak kuru ağırlığı parametreleri dışındaki diğer tüm parametreleri istatistiksel olarak önemli ölçüde etkilediği saptanmıştır. Bu parametrelerde öne çıkan uygulama T2 (Bacillus subtillis) uygulaması olmuştur. Farklı bakterilerin meyve pomolojik özellikleri üzerine etkileri susuz koşullarda yetiştirilen Kırkağaç 637 kavunlarının SÇKM değerleri hariç istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Bu parametreye ait ortalamalar birinci ve ikinci deneme yılında kontrolde sırasıyla % 11,2 ve % 10,4, T2 (Bacillus subtillis)'de ise % 14,1 ve % 12,6 olarak ölçülmüştür. Yaprakların mineral madde (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu) içerikleri üzerine, farklı bakterilerin farklı yıl ve lokasyonlarda farklı element düzeylerine etki ettiği tespit edilmiştir.
It is known that Plant Growth Promoting Rhizobacterias effect on plant growth and fruit quality. For this purpose, field trials were conducted in order to investigate the effects of plant growth promoting rhizobacterias on plant growth, fruit quality, yield and nutrient element uptake of two plant materials of Kırkağaç 637 and local melon genotype belongs to Arguvan in two different locations (irrigated and non-irrigated) in Arguvan province of Malatya city. In the study, Bacillus subtillis (T2), Enterecoccus spp. (T3), Bacillus megatorium (T4) and mixtures of three bacteria (T5) were used. These were compared with control (T1) application, which is not treated with any bacteria. It has been determined that the applied rhizobacterias have a statistically significant effect on plant growth parameters on all other parameters except for leaf fresh weight, stem dry weight and leaf dry weight parameters in some dates and locations only. The most prominent application of these parameters is T2 (Bacillus subtillis) application. The effects of different bacteria on the fruit pomological properties were not found statistically significant except for the TSS values of Kırkağaç 637 cultivars grown under non-irrigated conditions. The mean values of this parameter were measured as 12% and 10.4% in control during the first and seconnd experiment years 14.1% and 12.6% in T2 (Bacillus subtillis) respectively. It has been determined that different bacterias affect different element levels at different years and locations on the mineral contents (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu) of the leaves.