Abstract:
Pamuk sapı ile phanerochaete chrysosporium ve funalia trogii'nin yarı katı fermentasyonu sonucu oluşan lakkaz,peroksidaz,ligninaz ve selülaz aktiviteleri
Öz:Iki Beyaz-çürüçül fungus Phanerochaete chrysosporium ME 446 ve Funalia trogii tarafından pamuk sapının yarı-katı fermentasyonu ile lignosellülozik yıkım ve lignolitik enzim aktiviteleri çalısılmıstır. Lignosellülozik kaynak olarak pamuk sapının kullanılmasının sebebi, ülkemizde oldukça önemli miktarda olusması ve lignin selüloz içeriginin tespit edilmesi ile kagıt üretim endüstrisinde kullanılabilirliginin arastırılmasıdır. Yapılan çalısmalarda, pamuk sapının %23±2 lignin ve %40±3 selüloz içerdigi tespit edilmistir. Yarı-Katı fermentasyon ile 20 günlük inkübasyon sonucu, P. chrysosporium %22 lignin ve %24 selüloz yıkımına, F. trogii ise %23 lignin, %27 selüloz yıkımına yol açmıstır. Inkübasyon periyodu esnasında P. chrysosporium ve F. trogii tarafından ekstrasellüler olarak stok bazal ortamına salgılanan lakkaz, peroksidaz, ligninaz, selülaz enzim aktiviteleri 20 gün süresince 48 saatte bir belirlenmistir. Ayrıca, kültür ortamına glukoz eklenerek veya çıkarılarılarak, glukozun fungal metobolizma ve lignolitik enzim aktiviteleri üzerine olan katobolik etkisi de arastırılmıstır. Glukoz içermeyen ortamlarda yapılan çalısmalar göstermistirki, özellikle lignin ve sellüloz gibi polimer moleküllerin yıkımı için, glukoz gibi basit yapılı bir moleküle ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü bu ortamlarda, kuru misel agırlıgı (KMA) ile baglantılı olarak yukarıda bahsedilen tüm enzim aktiviteleri glukoz içeren ortam ile karsılastırıldıgı zaman azalmıstır. Sonuçlarımız göstermistir ki, P. chrysosporium ve F. trogii’nin lignolitik sistemi fungal gelisimin sekonder metobolizması esnasında aktive edilmektedir.