Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ülke, Esra Nezafed" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    vgb+ Rekombinant E. coli Suşu ile mikrobiyal kondroitin sülfat üretimi
    (İnönü Üniversitesi, 2019) Ülke, Esra Nezafed
    Bu tezde; kendine özgü özellikleri nedeniyle tıpta, veterinerlikte, farmasötik ve kozmetik alanında çeşitli uygulamalara sahip, glikozaminoglikan türevli bir ürün olan kondroitin sülfatın (KS) bilinen hayvan kaynaklarının yerine güvenilir biyoteknolojik yöntemler kullanılarak yeni ve rekombinant bir mikrobiyal kaynaktan üretimi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında; öncelikle vgb genini taşıyan pUC8:15 plazmidinin, E. aerogenes [pUC8:15] suşundan izole edilip çoğaltılması sağlanmıştır. Daha sonra, uygun işlemler ile vgb gen bölgesi pETM6-PACF plazmidine aktarılmış ve oluşturulan bu yeni plazmidin (pETM6-PACF-pUC8:15) patojenik olmayan E. coli (C2987) suşuna transferi gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan E. coli kfo+-vgb+ rekombinant suşundan elde edilen kondroitinin HPLC ve NMR analizleri ile moleküler yapı tayini gerçekleştirilmiştir. Daha sonra ise seçici sülfasyon yöntemi ile sülfatlama işlemi uygulanarak kondroitin sülfat üretilmiştir. Bu ürünün moleküler yapısı yine HPLC ve NMR analizleri ile kanıtlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre; elde edilen kondroitin ve kondroitin sülfat sırasıyla 203.0 ve 269 Da molekül ağırlığına (MA) sahiptir. Kondroitin ve kondroitin sülfat içeren preparatların düşük MA değerinde, oral alım sonrası daha yüksek düzeyde absorbe edilerek tıp uygulamalarında daha etkin olduğu bilinmektedir. Sonuçlarımız; ülkemizde bu konuda mevcut araştırma eksikliğine katkı sağlayacak niteliktedir. Özgün ve yeni bir suştan elde edilen KS, güvenilir, yüksek saflıkta KS üretimi için yaygınlaştırılabilir ve tercih edilebilir bir değere sahiptir. Ürettiğimiz mikrobiyal KS, nütrosötik ve farmasötik özellik ve etkisinin araştırılmasına yönelik yapılacak daha sonraki deneysel çalışmalar için önemli bir kaynak olma potansiyeli taşımaktadır.

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim