Yazar "ASLAN, KÜBRA ŞENGÜL" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ruşeym yağının tereyağı yayıkaltı suyu bileşenleri ile enkapsülasyonu(2021) ASLAN, KÜBRA ŞENGÜLBu çalışmada buğday ruşeym yağının (WGO) oleik (%17.88), linoleik (%55.14) ve linolenik (%7.03) asitlerce zengin olması nedeniyle mikrokapsüle edilerek oksidatif stabilitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Mikroenkapsülasyonda kabuk materyal olarak endüstriyel tereyağı üretiminden atık olarak ortaya çıkan ve püskürtülerek kurutulan yayıkaltı suyu (BM) kullanılmıştır. Farklı WGO:BM oranlarının, yüksek basınç homojenizatörden (YBH) geçirme sayısının (1-5) ve emülsiyonda kullanılan toplam katı madde (%10-40) miktarının enkapsülasyon etkinliğine etkileri baz alınmak suretiyle en uygun üretim koşulları saptanmıştır. WGO örnekleri hızlandırılmış oksidasyon koşullarında (60°C, 24 gün) tutulmak suretiyle mikroenkapsülasyonun oksidatif stabilite (peroksit, p-anisidin sayıları) ve bileşim (tokoferol, fitosterol ve karotenoitler) üzerine etkileri belirlenmiştir. Optimum koşullarda (WGO:BM oranı 1:2 ve YBH'den geçirme sayısı: 3 ve toplam katı madde miktarı %40) üretilen mikrokapsüllerin enkapsülasyon etkinliği, zeta potansiyeli ve emülsiyon parçacık büyüklüğü sırasıyla %94.11, -30.3±5.6 mV ve 780 nm olarak belirlendi. Hızlandırılmış oksidasyon koşullarında WGO ve mikroenkapsüle WGO'nun 24. gün sonundaki peroksit sayıları sırasıyla 185.36 ve 87.53 meqO_2/kg iken, p-anisidin sayıları sırasıyla 269.03 ve 165.40 olarak belirlendi. Oksidasyon süresince mikroenkapsüle WGO'nun tokoferol, fitosterol ve karotenoit miktarlarının genellikle mikroenkapsüllenmemiş WGO'nunkinden yüksek olduğu saptandı (P<0.05). Elde edilen tüm bulgular mikroenkapsülasyon yönteminin WGO'yu dış etkenlerden koruduğunu ve kabuk materyal olarak BM'nin iyi bir alternatif olduğunu gösterdi.