Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Altuntaş, Özlem" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The Effects of Vermicompost on Yield and Some Growth Parameters of Lettuce
    (2017) Durak, Alper; Altuntaş, Özlem; Kutsal, Kutalmış İbrahim; Işık, Rabia; Karaat, Fırat Ege
    Abstract: Due to its importance for organic agriculture, one of the most important agricultural production systems, various sources have been proposed to increase soil organic matter content. Vermicompost is one of those sources known as the resistant last form of farmyard manure which is degraded by earthworms. Soil organic matter or humus and their compounds are nutrient sources that increase physical, chemical and biological quality of soil. Humus and humus compounds improve soil physical, chemical and biological quality parameters increasing rhizosphere aeration and water holding capacity, rehabilitating soil structure, providing plant nutrients and constituting natural media for microorganisms with their regulative effects on soil reactions. In this study, the effects of vermicompost on yield and some growth parameters of lettuce were investigated. For this purpose, a random block designed experiment with 5 different applications was conducted in 3 replicates. The applications were control, vermicompost applications of 100 kg, 200 kg and 300 kg per decare and conventional fertilization. According to the results obtained, yield and growth parameters were improved by vermicompost application when compared to control and conventional fertilization. As a result of this study, it was concluded that 300 kg vermicompost/da is a promising application in lettuce production for optimal yield and soil improvement.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri
    (2016) Altuntaş, Özlem
    Öz: Bu çalışma, Pro-Ca uygulamalarının domateste bitki büyümesi, besin element alımı ve meyvelerde kalite kriterlerine etkisinin saptanması için yapılmıştır. Denemede, Prohexadione Kalsiyum (Pro-Ca)'un uygulama dozları; 5 mg/l, 15 mg/l, 30 mg/l, 45 mg/l olarak belirlenmiş ve Pro-Ca uygulanmayan kontrol meyveleri ile karşılaştırma yapılmıştır. Pro-Ca uygulamalarının her farklı dozu, 1 litre suda eritilerek, yapraklara püskürtülmek suretiyle gerekli bitkilere 3 farklı dönemde (çiçeklenmeden önce, çiçeklenme ve meyve dönemi ve hasat dönemi) uygulanmıştır. Bitkilerde gövde uzunluğu, kök boğazı çapı, kök uzunluğu, taze ve kuru yeşil aksam ağırlığı, meyvelerde ise ağırlık, meyve boyu, meyve çapı, SÇKM ve meyve eti sertliği parametreleri ölçümlenmiştir. Ayrıca meyvelerde, şeker ve organik asit analizleri yapılmıştır. Pro-Ca uygulama dozlarının besin element alımı üzerine etkilerini saptamak için yapraklardaki besin element içeriklerine bakılmıştır. Elde edilen verilerle yapılan istatistiksel analizler sonucunda, tüm Pro-Ca dozlarının bitki gelişimi ve meyve kalitesi üzerine olumlu etkiler yaptığı belirlenmiştir. Bitki büyüme parametreleri incelendiğinde, farklı parametrelerde farklı dozlara ait meyvelerden yüksek değer elde edilse de 15 mg/l dozunun ön plana çıktığı belirlenmiştir. Yapılan tüm ölçüm ve analiz sonuçlarına göre, domates yetiştiriciliğinde Pro-Ca kullanımının meyve kalitesini olumlu etkilediği saptanmıştır. Yüksek dozların bazı parametrelerde iyi sonuç vermesine karşın pratikte tavsiye edilecek Pro-Ca dozunun 15 mg/l olduğunu söylemek mümkündür.

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim