Yazar "Arslan, Tamer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe ?-Carotene Stability and Some Physicochemical Properties of Apricot Juice Powders Obtained by Using Maltodextrins with Different Dextrose Equivalents(Wiley-V C H Verlag Gmbh, 2020) Arslan, Tamer; Durmaz, GokhanIn this study, apricot juice powders (AJPs) are obtained via freeze-drying using different maltodextrins (MDs) as carrier agents. The Hacihaliloglu cultivar, which is the most common variety in Turkey, is used as an apricot sample. Three different MDs: low (4-7), medium (13-17), and high (17-20) dextrose equivalence (DE) are used as the carrier agent. The powders obtained are subjected to accelerated oxidation at 55 degrees C, and the stability of beta-carotene in the AJPs is determined. Some physicochemical properties, such as the glass transition temperature, microstructure, bulk density, color, moisture, solubility, degree of caking, and hygroscopicity, are also determined. The results show that after a 20 day period of oxidation, the remaining beta-carotene in the control sample is 24% of the initial value, whereas for low, medium, and high DE MD samples, it is measured to be 47%, 60%, and 57% of the initial concentration, respectively. There is no significant difference in the content of surface carotenoids between the control and the samples with added MD. In contrast, according to other quality attributes like hygroscopicity, caking, moisture content, and solubility, the best results are obtained from the low DE MD sample.Öğe Dondurarak kurutulmuş kayısı tozunun bazı özelliklerine farklı maltodekstrinlerin etkisinin belirlenmesi(İnönü Üniversitesi, 2014) Arslan, TamerBu çalışmada farklı dekstroz eşdeğerlerine (DE) sahip maltodekstrinler (MD) kullanılarak elde edilen dondurarak kurutulmuş kayısı tozlarının bazı özellikleri belirlenmiştir. Bu amaçla Hacıhaliloğlu çeşidine ait olgun kayısılar ve DE değeri 4-7, 13-17 ve 16-19 olan üç farklı MD kullanılmıştır. Kayısı tozu örneklerinin; nem, çözünebilirlik, kitle yoğunluğu, renk özellikleri, pH, suda çözünür kuru madde miktarı, higroskopisite, topaklanma, camsı geçiş sıcaklığı, toplam fenolik madde ve karotenoid içeriği, β-karoten miktar/stabilitesi belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar; nem, çözünebilirlik, higroskopisite ve topaklanma değerleri bakımından DE değeri 4-7 arasında olan MD'nin diğer MD türlerine ve kontrol örneğine göre daha avantajlı olduğunu göstermiştir. Antioksidan kapasitenin ve toplam fenolik madde miktarının MD eklenmiş örneklerde kontrol örneğine kıyasla göreceli olarak arttığı gözlenmiştir. Hızlandırılmış oksidasyon koşullarında toplam karotenoid ve β-karoten stabilitesinin MD eklenen örnekler için kontrol örneğine göre daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Kayısı tozlarının taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile kaydedilen görüntülerinin, higroskopisite ve topaklanma gibi özellikler için elde edilen sonuçları destekler nitelikte olduğu görülmüştür.