Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ateş, Fırat" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı bileşenler içeren yenilebilir film ve kaplamaların mikrobiyal inaktivasyona etkisi
    (İnönü Üniversitesi, 2020) Ateş, Fırat
    Yenilebilir film ve kaplamalar gıda kökenli mikroorganizmaların neden olduğu mikrobiyolojik bozunmalarla karşı etkili olmaktadır. Yenilebilir film ve kaplamaların normal ambalaj materyallerine göre bazı avantajları mevcuttur. Yenilebilir filmler, organik biyopolimer bazlı materyallerdir. Bu ince yapılı materyaller, gıdaların yüzeyine kaplama şeklinde uygulanarak gıdanın dış etkilere karşı korunması amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, β-karoten, hesperidin, propolis ile hazırlanmış yenilebilir selülozik filmlerin önemli gıda patojenlerinden olan Staphylococcus aureus'a ve Escherichia coli' ye karşı antimikrobiyal etkileri doğrudan yapay kontamine gıda örnekleri ile buzdolabı sıcaklığında muhafaza şartları altında değerlendirilmiştir. Yapay kontaminasyon için yarı sert geleneksel Türk peynirlerinden olan taze beyaz peynir örnekleri kullanılmıştır. β-karoten, hesperedin ve propolisin antimikrobiyal aktivitesi kağıt disk yöntemi ile ölçüldü. Antimikrobiyal madde içeren selüloz bazlı yenilebilir filmlerin antimikrobiyal aktivitesi, modifiye agar difüzyon metodu ile ölçülmüştür. Test edilen antimikrobiyal maddelerin DPPH radikali ile antioksidan tayini ve toplam fenolik madde miktarı tayini yapılmıştır. Kaplama işlemlerinde oluşturulan farklı film kompozisyonlarının E. coli ve S. aureus düzeyleri üzerindeki indirgenme kapasiteleri benzer olmuştur. Ancak hesperidin püskürtülen filmlerin E.coli üremesi, karoten püskürtülen filmlerin de S. aureus üremesi üzerinde antimikrobiyal etki gösterdikleri tespit edilmiştir. Her iki bakteri türünün üremesi de %20 propolis varlığında yüksek oranda ihhibe olmuştur (> %50). Selülozik bazlı yenilebilir antimikrobiyal filmler, günümüzde koruyucu olarak kullanılan potasyum sorbattan daha fazla antimikrobiyal etki gösterip daha çok bakteri üreme inhibisyonu sağlamıştır. Bu gelişmiş paketleme teknolojisi ile gıda güvenliği sağlanabilir, ürünün raf ömrü uzatılabilir ve bu sektördeki gıda kayıpları azaltılabilir. Anahtar kelimeler: Yenilebilir selülozik bazlı film, ß-karoten, Propolis, Hesperidin, Antimikrobiyal aktivite, Fenolik bileşikler.

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim