Yazar "Basatemur, Meryem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe HEMŞİRELERDE GECE BESLENME ALIŞKANLIĞI VE UYKU KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ; BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÖRNEĞİ(2021) Basatemur, Meryem; Güneş, GülsenHemşirelerde gece beslenme alışkanlığı ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi saptamak, gece beslenme alışkanlığı ileuyku kalitesine etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılan, kesitsel tipteki bu çalışma, Temmuz 2018-Ocak 2019tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde çalışmakta olan 241 hemşire üzerinde yapılmıştır. Verilerin toplanmasındakişisel bilgi formu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ve Gece Yeme Anketi kullanılmıştır. Verilerin istatikseldeğerlendirilmesinde frekans, yüzde, bağımsız gruplarda t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve LojistikRegresyon Analizi kullanılmıştır. Anlamlılık değeri p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan kişilerin %75,1’ikadın, %24,9’u erkektir. Katılımcıların yaş ortalaması 32,68±7,22’dir. Çalışmadaki hemşirelerin % 60,6’sı PUKİ’ denuyku kalitesinin kötü olduğunu gösteren 5 ve daha yüksek puan almış ve %9,1’inde gece yeme alışkanlığı olduğubulunmuştur. PUKİ ortalama puanı 6,68±3,03 bulunmuştur. Gece yeme alışkanlığı ile uyku kalitesi arasında ilişki olduğubelirlenmiştir (r=0,486, p<0,05). Gece yeme alışkanlığının 33-40 yaş arası bireylerde en fazla, 40 yaş üzeri bireyler ileevli bireylerde en az olduğu saptanmıştır (p<0,05). Gece nöbeti tutma, sürekli gece veya vardiyalı çalışma, meslekteçalışma süresi (5-15 yıl), alkol kullanımı faktörleri ile gece yeme alışkanlığının arttığı tespit edilmiştir (p<0,05). Gecenöbeti tutma, sürekli gece veya vardiyalı çalışma, alkol kullanımı ve çay tüketiminin artması gibi durumların uykukalitesini olumsuz etkilediği bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak çalışmamızdaki hemşirelerin gece yeme alışkanlığı ileuyku kalitesi arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Gece yeme alışkanlığını azaltmak ve uyku kalitesini arttırmak içinçalışma saatleri ve koşulları düzenlenebilir