Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Bozcuk, Suna" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Salinity-induced changes of free and bound polyamine levels in sunflower (Helianthus annuus L.) roots differing in salt tolerance
    (Pakistan Botanical Soc, 2007) Mutlu, Fatma; Bozcuk, Suna
    The effect of salt stress (50, 100 and 150 nM NaCl) on the endogenous levels of free, bound and total polyamines was studied in root tissues of salt tolerant (Coban) and salt sensitive (Sanbro) cultivars of sunflower (Helianthus ammuus L.) plants for the 5(th), 15(th) and 25(th) days of the growth periods. The amounts of free, AS-bound and total Spm increased in root tissues of sunflower plants subjected to salt stress for different periods of time while the levels, of other polyamine titers were Or unchanged significantly. The increase in some polyamine titers in either decreased in general or unchanged significantly. The increase in some polyamine titer in sunflower root tissues under salinization suggests their possible role in combating the adverse effect of salinity stress. The salt tolerance in sunflower plants was related to the excessive accumulation of total polyamines in root tissues of salt tolerant cultivar Coban under saline condition.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Tuz stresinde büyütülen ayçiçeği bitkilerinde zamana bağlı olarak poliamin, protein, prolin ve iyon değişimleri
    (2002) Bozcuk, Suna; Mutlu, Fatma
    Bu çalışmada tuza dayanıklı (Çoban) ve duyarlı (Sanbro) olan iki ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşidinin tohumları ile kök, gövde ve yaprak dokularında serbest, bağlı ve total poliamin düzeyleri, ayrıca yaprak dokularında prolin, protein ve bazı iyon ($Na^{+}$, $K^{+}$, $CI^{-}, $K^{+}$/$Na^{+}$) miktarları üzerine değişik konsantrasyonlardaki tuz stresinin (50, 100 ve 150mM) etkileri zamana bağlı olarak 5, 15 ve 25. günlerde araştırılmıştır. Kuru tohumlarda serbest Spm., Spd., AS-bağlı Spd. ve total poliamin düzeylerinin tuza duyarlı çeşit olan Sanbro'da, dayanıklı olan Çoban çeşidine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yirmidört saat süreyle değişik konsantrasyonlardaki tuzlu kültür çözeltilerinde ıslatılmış tohumlarda tuz stresi, Sanbro tohumlarında serbest ve AS-bağlı Spm. düzeylerinde, ayrıca her iki çeşitte de serbest, AS-bağlı, AINS-bağlı ve total Spd., AINS-bağlı ve total Spm. ve düzeylerinde azalmaya neden olmuştur. Serbest Put. ise kuru tohumlarda tespit edilememiş, tuzlu kültür çözeltileri ile ıslatılan tohumlarda eser düzeyde tespit edilebilmiştir. Değişik sürelerde tuz stresine maruz kalan ayçiçeği bitkilerinin farklı dokularında (kök, gövde ve yaprak) serbest, AS-bağlı ve total Spm. miktarı artmış, fakat diğer poliamin çeşitlerinin düzeyinde genellikle ya azalma görülmüş ya da herhangi bir değişiklik saptanamamıştır. Tuz uygulaması ile yaprak dokularındaki prolin, protein ve çeşitli iyon ($Na^{+}$, $K^{+}$, $CI^{-}, $K^{+}$/$Na^{+}$) düzeyleri de tuz konsantrasyonu, zaman ve çeşide bağlı olarak genel anlamda önemli değişimler göstermiştir. Çalışmanın esas amacı, tuz stresi altındaki bitkilerde poliamin birikiminin, strese adaptasyon mekanizmasında ve tuza dayanıklı çeşitlerin seçilmesinde birer kriter olarak kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesidir. Bu nedenle tuz-poliamin ilişkisi ve incelenen diğer fizyolojik parametreler arasındaki muhtemel bağlantılar ayrıntılı bir şekilde tartışılmıştır.

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim