Yazar "ERDEMLİ, Zeynep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe GIDA KAYNAKLI AKRİLAMİDİN FETOTOKSİK ETKİLERİ VE AKRİLAMİD TOKSİSİTESİNE KARŞI KORUYUCU ÖNLEMLER(2021) ERDEMLİ, ZeynepAkrilamid, insanlar üzerinde toksik etkilerinin gözlenebileceği dozların tam olarak bilinemediği kimyasallar grubunda değerlendirilmektedir. Akrilamidi de kapsayan bu grup kimyasal maddeler, çok düşük konsantrasyonlarda bile sağlık riski taşıyabilmektedir ve tamamen zararsız kabul edilmeleri mümkün değildir. Gıdaların yüksek sıcaklıklarda kızartılması ve fırınlanması sonucu bol miktarda akrilamid oluşmakta, bu gıdaları tüketen insanlar her gün belli miktarlarda akrilamide maruz kalmaktadır. Gebe kadınlar da gebelik boyunca gıda kaynaklı akrilamide maruz kalmakta ve bebekleri muhtemelen bundan etkilenmektedir. Gelişmekte olan beynin çeşitli kimyasallara karşı daha hassas olması ve akrilamidin beyin gelişimi için toksik olduğunun ve öğrenme fonksiyonunun gelişmesini bozabileceğinin rapor edilmesi gebelik boyunca gıdalarla alınan akrilamidi daha da önemli kılmakta ve ciddi endişeye yol açmaktadır. Güncel araştırmalarda, enterik mikrobiyata ve beyin fonksiyonu arasında bağlantı olduğunun ortaya konması ile gebelikte sindirilemeyen oligosakkaritlerin takviyesinin faydalı mikrobiyata stimulasyonu yoluyla insan sağlığını olumlu etkilediği gösterilmiştir. Gebe kadınların, akrilamidin gebelik süresince fetus üzerinde meydana getirebileceği toksik etkilerden ve gebelik sonrasında oluşabilecek bilişsel fonksiyon bozukluklarından yavrularını korumak için; yoğun akrilamid içeren kızartılmış ve fırınlanmış yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalarını, plasentayı ve kan‐beyin bariyerini kolaylıkla geçebilen ve akrilamidin fetotoksik etkilerini önemli oranda azaltan E vitamini gibi antioksidanları günlük olarak yeterli düzeyde almalarını, kendi gıdalarını hazırlarken gıdalarda akrilamid oluşumunu önemli oranda azaltan yöntemleri uygulamalarını öneriyoruz.Öğe Vitamin E plays a protective role while acrylamide administration disrupted the placenta structure in pregnancy: An experimental study(2020) ERDEMLİ, MEHMET ERMAN; ERDEMLİ, ZeynepÖz: AbstractAim: The present study aimed to investigate possible variations in the placental tissues of rats upon acrylamide (AA) and vitamin E (Vit E) applications between the 0th and 20th days of pregnancy.Materials and Methods: Pregnant rats were divided into control, corn oil, AA, Vit E, AA + Vit E groups. At the end of the experimental period, the abdominal tissue of pregnant rats that were anesthetized with xylazine-ketamine was incised, and the placental tissues that connect the mother and the fetus were removed. Biochemical analyses were conducted based on the malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), protein, total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), oxidative stress index (OSI) levels in placental tissues.Results: It was observed that there were no differences between the control and corn oil groups. It was determined that AA administration increased MDA, TOS and OSI levels and decreased SOD, CAT, TAS, and GSH levels when compared to all other groups. Vit E administration increased GSH, TAS, SOD and CAT levels when compared to all other groups. In the AA + Vit E group, it was observed oxidative stress parameters approached control group levels.Conclusion: Administration of 10 mg/kg/bw AA led to placental oxidative stress in pregnant rats. This action induced by AA was not only through the increase in MDA, TOS and OSI levels, but also through the reduction of GSH, SOD, CAT, and TAS levels, leading to the deterioration of the oxidant-antioxidant balance. Administration of 100 mg/kg/bw Vit E increased antioxidant capacity in placental tissue. To minimize AA-induced toxicity exposure, we recommend the consumption of sufficient Vit E throughout life not only during pregnancy.