Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Emir, Cansu" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bor gübrelemesinin kereviz (Apium graveolens L.) ve turp (Raphanus sativus L.) bitkilerinin verim ve bazı bitki özelliklerine etkisi
    (İnönü Üniversitesi, 2017) Emir, Cansu
    Bu araştırma 2016 yılında İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama arazisinde yürütülmüştür. Çalışmada, Tarım bor (%20 saf B) gübresinin arazi koşullarında yetiştirilen kereviz ve turp bitkilerinde verim ve bitki özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme üç farklı bor dozu; Uygulama 0.5 kg da-1, Uygulama 1 kg da-1, Uygulama 1.5 kg da-1 ve Uygulama Kontrol olmak üzere tesadüf parselleri deneme deseni düzeninde ve üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Arazi çalışması başlamadan önce deneme alanından alınan toprak örneklerinde tekstür, pH, EC, kireç, organik madde, azot, fosfor, potasyum ve bor analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucundan deneme alanı toprakları killi tın bünyeli, orta alkalin, hafif tuzlu, kireçli, organik madde içeriği düşük, azot içeriği yeterli, fosfor ve potasyum içeriği yüksek, bor içeriği ise düşük bulunmuştur. Hasat sonrasında alınan yaprak ve yumru örneklerinde besin elementleri analizleri yapılmış ve bor uygulamalarının besin elementleri içeriğine etkisi araştırılmıştır. Bitkilerde verim özelliklerinden yumru ağırlığı, yumru çapı, yumru boyu ve bitki özelliklerinden ise bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı ile bitkilerin yeşil aksam taze ağırlıkları incelenmiştir. Çalışma sonucunda 1.5 kg da-1 düzeyinde uygulanan bor dozunun turp bitkilerinde, 1 kg da-1 düzeyinde uygulanan B dozunun ise kereviz bitkilerinde istatistiki olarak önemli derecede verim artışı sağladığı belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kereviz, Turp, Verim, Bitki, Tarım Bor

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim