Yazar "Emir, Cansu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bor gübrelemesinin kereviz (Apium graveolens L.) ve turp (Raphanus sativus L.) bitkilerinin verim ve bazı bitki özelliklerine etkisi(İnönü Üniversitesi, 2017) Emir, CansuBu araştırma 2016 yılında İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama arazisinde yürütülmüştür. Çalışmada, Tarım bor (%20 saf B) gübresinin arazi koşullarında yetiştirilen kereviz ve turp bitkilerinde verim ve bitki özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme üç farklı bor dozu; Uygulama 0.5 kg da-1, Uygulama 1 kg da-1, Uygulama 1.5 kg da-1 ve Uygulama Kontrol olmak üzere tesadüf parselleri deneme deseni düzeninde ve üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Arazi çalışması başlamadan önce deneme alanından alınan toprak örneklerinde tekstür, pH, EC, kireç, organik madde, azot, fosfor, potasyum ve bor analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucundan deneme alanı toprakları killi tın bünyeli, orta alkalin, hafif tuzlu, kireçli, organik madde içeriği düşük, azot içeriği yeterli, fosfor ve potasyum içeriği yüksek, bor içeriği ise düşük bulunmuştur. Hasat sonrasında alınan yaprak ve yumru örneklerinde besin elementleri analizleri yapılmış ve bor uygulamalarının besin elementleri içeriğine etkisi araştırılmıştır. Bitkilerde verim özelliklerinden yumru ağırlığı, yumru çapı, yumru boyu ve bitki özelliklerinden ise bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı ile bitkilerin yeşil aksam taze ağırlıkları incelenmiştir. Çalışma sonucunda 1.5 kg da-1 düzeyinde uygulanan bor dozunun turp bitkilerinde, 1 kg da-1 düzeyinde uygulanan B dozunun ise kereviz bitkilerinde istatistiki olarak önemli derecede verim artışı sağladığı belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kereviz, Turp, Verim, Bitki, Tarım Bor