Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Gündüz, Orhan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 11 / 11
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bulanık Veri Zarflama ile Kuru Kayısı Yetiştiren İşletmelerin Etkinlik Analizi
    (Tarım Bilimleri Dergisi, 2015) Gündüz, Orhan
    Öz: Bu çalışmada, kuru kayısı yetiştiren işletmelerin bulanık veri zarflama yöntemiyle etkinliğinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Tarımsal ürünlerin genelinde olduğu gibi kuru kayısı üretimi de belirsizlik şartlarında gerçekleştirilir, dolayısıyla işletmelerin girdi ve çıktılarına ait veriler kesin değerler değildirler. Kesin olmayan verilerle klasik veri zarflama analizi yapılarak elde edilen etkinlik skorları yansız ve tutarlı olmadığından, güvenilir ve sağlam sonuçlara ulaşmak için önerilen yöntemlerden birisi bulanık veri zarflama yöntemidir. Araştırmada Kao & Liu tarafında önerilen ve ? kesim düzeylerine göre etkinlik ölçen yaklaşım kullanılmıştır. Bu yaklaşım ile etkinlik skoru tahmin etmek için Malatya ili Battalgazi ilçesinde kuru kayısı yetiştiren 46 işletmenin girdi ve çıktı verileri kullanılmıştır. Bulanık Veri Zarflama Analizi ile işletmelerin etkinlik sınırlarının 0.899-0.909 arasında değiştiği belirlenmiştir. Klasik veri zarflama analizi nokta etkinlik skoru tahmin ettiğinden, bulanık veri zarflama analiz ile tahmin edilen ve sınır değerleri ile ifade edilen etkinlik skorları, karar alıcılara işletmenin göreli etkinliği hakkında farklı belirsizlik düzeyleri itibariyle fikir verme avantajına sahiptir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Çay tüketiminde tüketici davranışlarının belirlenmesi: Samsun ili örneği
    (2012) Kılıç, Osman; Gündüz, Orhan; Aydın, Gamze Eryılmaz; Emir, Murat
    Samsun ili Atakum ilçesi kentsel alanda yapılan araştırmanın amacı, ailelerin siya h çay tüketimdavranışlarının belirlenmesidir. Araştırma kapsamında, ailelerde gıda satın alma kararını veren 150kişiyle anket yapılmıştır. Araştırmada, ailelerin çay tüketim miktarları ile sosyo -ekonomiközellikleri arasındaki ilişki ki- kare testi kullanılarak analiz edilmiştir. Çay tüketim miktarı ileailedeki birey sayısı arasındaki ilişki, pozitif ve istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Anketyapılan ailelerin %64 gibi büyük bir kısmında, gıda satın alma kararını kadınlar vermektedir. Gıdasatın alma kararını veren bireyin eğitimi ile gelir getiren bir işte çalışma durumu, ailelerin çaytüketim miktarlarını etkilemektedir. Araştırmada, ailelerin %75,33 gibi büyük bir kısmının çaydaaynı markayı tercih ettiği ve marka tercihinde en etkili faktörün ka lite olduğu tespit edilmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Çiftçi Gözünde Tarımın Türkiye Ekonomisinde Yeri ve Önemi: Manisa İli Soma İlçesi Örneği
    (2016) Oruç, Esen; Gündüz, Orhan; Ergün, Aysel
    Öz: Bu araştırmada, çiftçilerin tarım sektörünü bazı makro ölçekler bazında ne kadar tanıdığı, sektörü nasıl bir yerde gördüğü, bir üretim alanı olarak tarıma ve tarım yapılan topraklara ne ölçüde değer verdiği incelenmeye çalışılmış, bunlarla bazı kriterlerin ilişkisi araştırılmıştır. Manisa İli Soma İlçesi mahallelerinden 115 üretici ile görüşülerek anket çalışması yapılmış, verilerin değerlendirilmesinde ölçek puanlardan ve ki-kare analizlerinden yararlanılmıştır. Sonuçlara göre, Türkiye'de tarımın yeri hakkında zihninde doğru bir konum oluşturamayan çiftçiler ağırlıklı orandadır. Diğer yandan, tarımın önemini kavrayan ve vazgeçilmez bir üretim alanı olduğuna inanan çiftçiler ağırlıkta olmakla birlikte, aksini düşünen üreticilerin oranları da önemlidir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Effect of Risk Attitudes on the Success of the Agricultural Enterprises and* Analysis of Affecting Factors
    (2019) Bayramoğlu, Zeki; Gündüz, Orhan; Karakayacı, Zuhal
    Agricultural production has been occurred under natural, economic, technical and social numerous risks and uncertainties. In addition, saving rate is low because the turnover rate of the capital is low in agricultural enterprises. These reasons affect to the production decisions of the agricultural entrepreneurs. Hence, the wrong decisions can lead to a low income, and the effect of the low income can reveal in the following years. This situation can also cause to close an enterprise. Attitudes of the agricultural entrepreneurs against risk can also cause that the resources have been an inactive. Since, the production factors not used effectively because of risk perception is another reason of low income. Therefore, the risk attitudes of the entrepreneurs in the agricultural enterprises operating in Konya province and affecting factors were analyzed in this study. For this purpose, 396 sample enterprises were selected from the agricultural enterprises operating in Konya by stratified random sampling method. The risk attitudes of the agricultural entrepreneurs were determined by asking the questions about preference scale known as the reference game. The economic performance of the agricultural enterprises according to risk attitude was analyzed as regards Laur Accounting Systems. In addition, the factors affecting risk attitudes of the agricultural entrepreneurs were determined by using Logistic Regression Analysis. As a result, it was determined that 70.45% of the agricultural enterprises did not like risk (including indifferent to the risk) and 29.55% of them liked risk. The most important factor affecting the risk attitudes of the agricultural entrepreneurs is the size of the enterprise land. It was also found that the economic performance of the risk lover enterprises better than ones risk non-lover
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Farklı üniversitelerin meslek yüksekokullarının etkinlik düzeylerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
    (Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2013) Gündüz, Orhan; Ceyhan, Vedat; Esengün, Kemal
    Öz: Araştırmada, üç farklı üniversiteye bağlı Meslek yüksekokullarında etkinliklerin ölçülmesi amaçlanmıştır. Etkinlik analizi, girdiye yönelik Veri Zarflama Yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın girdileri, program sayısı, derslik sayısı, bütçe (TL), öğretim elemanı sayısı, eğitim alanı (m2), idari personel sayısı, öğretim elemanlarına ait bilgisayar sayısı, öğrencilere ait bilgisayar sayısı ve kayıtlı öğrenci sayısıdır. Çıktıları ise mezun öğrenci sayıları, öğrencilerin mezuniyet not ortalaması ve öğretim elemanları tarafından yapılan bilimsel makale sayısıdır. Araştırma sonuçları MYO ların %67 sinin etkin çalıştıklarını ortaya koymuştur. MYO lar etkinlik sağlamak için girdi azaltmak yerine çıktıları arttırmalıdırlar. Başlık (İngilizce): A research on comparison of technical efficiencies of vocational school in different universities of Turkey Öz (İngilizce): Inthepresentstudy, it wasaimedtomeasure of efficiencies of vocationalschools of threedifferentuniversities. Efficiencyanalysiswasperformedusinginputorienteddataenvelopmentanalysis. Inputswereused in thestudywerenumber of departments, number of classrooms, budget (TL), number of academicstaffs, number of administrativestaffs, trainingarea (m2), number of computersusedbyacademicandadministrativestaffsandnumber of students. Andoutputswerenumber of graduatedstudents, averageacademicpoints of graduatedstudentsandnumber of scientificpublication. Researchresultsrevealedthat 67% of vocationalschoolswereefficiency. Vocationalschools, toefficiency, shouldincreasetheoutputsratherthandecrease of theinputs.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Kuru Kayısı Yetiştiren İşletmelerin Etkinliklerinin Agroekolojik Bölgeler Düzeyinde Değişimi ve Bu Değişime Risk Faktörünün Etkisi
    (2017) Gündüz, Orhan; Bayramoğlu, Zeki; Aslan, Ahmet; Ceyhan, Vedat; Türk, Süheyla; Ağızan, Kemalettin
    Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük kayısı üretim bölgesi olan Malatya’da kuru kayısı üreten işletmeler birçok risk ve belirsizlikle karşı karşıyadır. İşletmeler, risklerle başa çıkmak için yoğun girdi kullanmakta ve bu da işletmelerde rasyonel kaynak kullanımını bozucu etki yapmaktadır. Sonuçta etkinlik ve verimlilik adına önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Risk, üretim etkinliğini belirleyen temel unsurlardan bir tanesi olmasına rağmen, Malatya ilinde ve hatta Türkiye’de yürütülen çalışmalarda tarımsal riskler ve etkinlik konusunun bir arada değerlendirilmediği görülmektedir. Araştırmanın ana amacı, Malatya ilinde kuru kayısı üreten tarım işletmelerinin etkinliklerini agroekolojik alt bölgeler itibariyle ve riskli şartlarda ölçülmesi ve üretim etkinliğini artırıcı politika ve stratejilerin geliştirilmesidir. Araştırmada, altı farklı alt agroekolojik bölgeden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş işletmelerden iki yıl arka arkaya gerçekleştirilmiş anket çalışması yoluyla toplanan panel veriler kullanılmıştır. Agroekolojik bölgeler itibariyle kayısı işletmelerinde etkinlik skorlarında ki değişim, “Stokastik Metafrontier” yöntemi ile tahmin edilmiştir. Üreticilerin risk karşıtlığı katsayıları “Eşit olasılıklı eşdeğer bedel” yöntemiyle belirlenmiştir. Üreticilerin riske karşı tutumları üzerine risk kaynaklarının, riske karşı geliştirilen stratejilerin ve diğer özelliklerin etkisi sıralı logit, risk yönetimi stratejilerini etkileyen faktörler multivariate probit model ile belirlenmiştir. Araştırmada, işletmelerde yıllık faaliyet sonuçlarının yıllar itibariyle değiştiği, beşinci bölge hariç bütün bölgelerde ilk yıl kayısı veriminin ikinci yıla göre düşük olduğu belirlenmiştir. İşletmeler için en önemli risk kaynağı, ilkbahar donları iken en etkin risk stratejisi ise kamu destekleri olarak görülmektedir. İşletmeler kendi bölgeleri içerisinde daha yüksek etkinlik skoruna sahip iken, metafrontiere göre etkinlikleri düşmektedir. Kendi bölge etkinliklerini girdi kullanımını azaltarak yükseltebilecek iken, metafrontiere göre metateknolojik açık (TGR) yani potansiyel üretim sınırına oldukça uzaktırlar. İşletmelerin TGR düzeyi sadece üretimde kullanılan teknikle izah edilememekte, bu açığa sosyoekonomik değişkenlerle birlikte risk tutumları ve risk kaynakları ile risk stratejileri de neden olmaktadır. Üreticilerin riskini azaltmak adına uygulanan kamu politikalarının üreticilerin ve yörenin sahip olduğu özellikler dikkate alınmadan bütüncül bir yaklaşımla geliştirilmiş olduğundan sorunların çözümü zorlaşmaktadır. Üreticilerin gönüllü olarak katıldıkları ve kamu ile birlikte paydaşların dâhil olduğu aktivite ve yeniliklerin yayımı önemli görülmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Önlisans öğrencilerinin gıda güvenliği bilinç düzeyleri üzerine bir araştırma
    (İnönü Üniversitesi Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 2015) Gündüz, Orhan; Aydoğan, Cumali
    Son yıllarda çalışma şartlarının zorluğu ve hazır gıdaların tüketim kolaylığına bağlı uygun olmayan beslenme tarzı endişe yaratmaktadır. Bu, özellikle üniversitenin bulunduğu bölgenin dışından gelen üniversite öğrencilerinde dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumdadır. Öğrencilerin bir bölümü beslenme ihtiyaçlarını fastfood, dondurulmuş gıda, hazır gıda gibi ürünlerle karşılarken bir bölümü de evlerde yemek yapmayı tercih etmektedirler. Tüketilen bu ürünlerin güvenilirliği hep tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada önlisans öğrencilerinin gıda güvenliği konusunda bilinçli olup olmadıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Öğrencilerin bilinç düzeyi, likert ölçeği ile hazırlanmış 20 soruya anketlerle alınan yanıtlarla ölçülmüştür. Kayıtlı öğrencilerin %48’inden anketlerle toplanan verilerle araştırma amaçlarına ulaşılmıştır. Ankete katılan öğrencilerin ortalama gıda güvenliği bilinç düzeyi %52’dir. Öğrencilerin %15’i düşük bilince, %73’ü orta bilince ve %12’si de yüksek bilince sahiptir. Araştırmada, öğrencilerin gıda güvenliği bilinç düzeyleri ile yaş, öğrenim gördükleri yüksekokul ve programlar arasında önemli bir ilişkinin varlığı ki kare testi ile belirlenmiştir. Gıda tüketimi konusunda üniversite öğrencilerinin geneline yönelik birçok çalışma yapılmış olmasına karşın, sadece önlisans öğrencileri düzeyinde yapılan başka bir çalışmaya rastlanılmamış olması bu çalışmayı özgünleştirmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Perception of Risk Factors and Determination of Risk Management Strategies According to Agricultural Enterprise Typologies
    (2019) Karakayacı, Zuhal; Bayramoğlu, Zeki; Gündüz, Orhan; Çelik, Yusuf
    Abstract: In this study, it was aimed to determine the risk management strategies and the level of riskperception of the entrepreneurs in agricultural enterprises classified according to productionactivities. Risk behaviours of entrepreneurs were examined according to the enterprise typologies,and the reference game was used for this purpose. The success of the economic activities of theenterprises was determined by an analysis of the annual operating results. The risk perception wasinvestigated according to the enterprise typology. As a result, it was determined to be perceivedas risk factors: drought, fluctuation of input and product prices in the livestock enterprises;drought, precipitation, pests, frost and hail in the mixed plant enterprises; drought, precipitation,frost and hail in the mixed plant and livestock enterprises; pest, diseases, hail, drought andprecipitation in the specialized perennial enterprises; storm, capital shortage, loans, pricefluctuation, yield fluctuation and fire in the specialized horticulture enterprises; drought, frost,hail, insufficient and unpredictable precipitation in the crop enterprises. The general informationon agricultural issues, the implementation of new farming techniques, the diversity in production,the planned debt, the contract production, agricultural protection and the market follow were foundout as management strategies for these risk factors.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Samsun ilinde sığır besiciliği faaliyetlerinden ortaya çıkan atık ve yan ürünlerin değerlendirilmesi ve yönetimi
    (2016) Türkten, Hatice; Yıldırım, Çağatay; Ceyhan, Vedat; Gündüz, Orhan
    Öz: Sığır besiciliğinin bütün aşamalarında meydana gelen atıkların yönetilmesi ve değerlendirilmesi hem işletmeler hem de çevre ve insan sağlığını koruma görevi olan hükümet açısından önem taşımaktadır. Bu sebeple bu araştırmada sığır besiciliğinde gerek yetiştirme dönemi gerekse de kesim sonrası dönemde ortaya çıkan hayvansal atıkların ve yan ürünlerinin miktarının belirlenmesi, atıkların yönetiminde mevcut durumun ortaya konulması, atıkların değerlendirme şekillerinin belirlenmesi ve sığır besiciliği yapan kişilerin atık yönetimi konusundaki bilgi düzeylerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma verileri Samsun ilinde sığır besiciliği yapan 38 adet işletmeden anket yoluyla ve Samsun ilinde faaliyet gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliği ile 21 adet mezbahadan bireysel mülakatlar ve nitelikli gözlemler yoluyla elde edilmiştir. Hayvansal atıkların miktarının ve değerlendirme biçimlerinin belirlenmesinde "süreç değerlendirmesi (process evaluation)" yaklaşımı kullanılmıştır. Sığır besiciliği yapan kişilerin atık yönetimi konusundaki bilinç düzeylerinin ortaya konulmasında, amaca uygun olarak geliştirilmiş ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonuçları Samsun ilinde büyükbaş hayvanların kesim sonrası yılda ortalama 240 bin ton hayvansal atık ve yan ürün ortaya çıktığını ve bu atıkların yönetiminde ve değerlendirilmesinde kurumsal bir sistemin olmadığını göstermiştir. Araştırmada ayrıca Samsun ili sığır besicilerinin atıkların değerlendirmesinin kendilerine sağlayacakları katkılardan haberdar olmadıklarını ve atık yönetimi konusunda bilinç düzeylerinin istenen düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. İncelenen Üretici Birlikleri karkas kısmı alındıktan sonra geriye kalan atıkların değerlendirmesi için yatırım yapmaya oldukça isteklidirler. Hayvansal atıkların yönetilmesi ve değerlendirilmesi konularında üreticilere eğitim verilmesi, üretici örgütlerine atık değerlendirme tesisi kurmak ve işletmek için ihtiyaç duydukları finansman ve teknik desteğinin sağlanması ve hayvansal atık yönetiminin etkinleştirilmesi için gerekli alt yapı ve mevzuat düzenlemelerinin yapılması işletme düzeyinde ve ulusal düzeyde elde edilecek ekonomik katkıları artırabilecek ve çevresel sürdürülebilirliğe olumlu katkılar sağlayabilecektir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Tarım Alanlarının İzleme ve Değerlendirilmesine Yönelik, Uzaktan Algılama ve Yapay Sinir Ağlarıyla Yüksek Çözünürlüklü Evapotranspirasyon, Verim ve Su Kullanım Etkinliği Haritalarının Oluşturulması
    (2017) Ceyhan, Vedat; Köksal, Eyüp Selim; Cemek, Bilal; Gündüz, Orhan
    Bu çalısma ile amaçlanan uydu görüntülerinin sulama suyu yönetiminde kullanılmasında yersel çözünürlüge dayanan aksaklıkların asılması için yeni bir matematiksel model gelistirilmesi, su verim iliskileri üzerine gelistirilmis Stewart yaklasımının uydu görüntülerine uygulanması ile verim tahmini gerçeklestirilmesi, uydu görüntülerine dayalı olarak su kullanım etkinligi (WUE), brüt kar ve finansal etkinligin (FE) haritalanma olanaklarının ortaya koyulmasıdır. Arastırma Amasya ili Merzifon ilçesi Çayırözü, Uzunyazı ve Yesilören köylerinde yürütülmüstür. Çalısmada Landsat 8, Kompsat 3 ve RapidEye uydu görüntülerinin yanı sıra, parselasyon haritaları, günlük ve saatlik iklim verileri, arazide el radyometreleri ile elde edilen veriler, anketler yoluyla ulasılan veriler ve diger gözlemlerle elde edilen veri ve bilgiler kullanılmıstır. Çalısma kapsamında yüksek çözünürlüklü yapay yüzey sıcaklıgı haritalarının olusturulabilmesi için Landsat 8 uydu görüntüleri ve iklim verilerine dayanan 28, arazi ölçümleri ve iklim verilerine dayanan 21 alternatif veri seti yapay sinir agları (YSA) teknikleri ile modellenmis ve istatistiksel olarak degerlendirilmistir. Bu 49 modelden seçilen bir model kullanılarak Kompsat 3 uydu görüntüleri için yüzey sıcaklıgı haritaları olusturulmustur. Landsat 8 ve Kompsat 3 görüntüleri ve iklim verileri kullanılarak METRIC modeline göre gerçek bitki su tüketimi (ETa) haritaları elde edilmistir. ETa haritaları kullanılarak verim, WUE, brüt kar ve FE haritaları olusturulmustur. Elde edilen tüm veriler ve bulgular arpa, bugday, ayçiçegi, seker pancarı ve sogan için ayrı ayrı degerlendirilmistir. Çalısma sonuçlarına göre Landsat 8 uydu görüntüleri zamansal çözünürlük, Kompsat 3 uydu görüntüler ise konumsal çözünürlük bakımından öne çıkmaktadır. Bitkilerin spektral imzaları ve bu veriye dayanan spektral vejetasyon indekslerinin zaman içerisindeki degisimlerinin belirlenmesi hem uydu sistemleriyle hem de spektroradyometre sistemleriyle basarılı bir sekilde yapılabilmektedir. Uydu görüntülerinin çekim tarihlerine ait günlük ve yetisme mevsiminin bir bölümünü temsil eden sezonluk ETa haritaları parseller arasında ve bir parselin içerisinde su kullanımının hangi düzeyde es dagıldıgını iyi bir sekilde ortaya koyabilmektedir. ETa verilerine dayanan verim tahmini, WUE, brüt kar ve FE haritaları çalısma alanındaki parsellerin hem su kullanımı hem de verimlilik düzeyleri ile ilgili çok önemli ve etkili bilgiler sunmustur. Çalısma kapsamında gelistirilen modeller ve uygulanan yeni yaklasımların tarımda su yönetimi ve bitkisel üretimin izlenmesinde kullanılma potansiyeline sahip oldugu degerlendirilmistir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Tokat ili merkez ilçede domates yetiştiren işletmelerde karşılaşılan riskler ve optimum işletme organizasyonunun riskli koşullarda tespiti
    (2007) Esengün, Kemal; Gündüz, Orhan
    [Abstract Not Available]

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim