Yazar "Gezer, İbrahim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Eklemeli İmalat ve Geleneksel İmalat Yöntemi ile Üretilen CoCr Alaşımı Yüzeylerde Hidroksiapatit (HAp) Kaplamanın Karşılaştırılması(2022) Erener, Gözde; Gezer, İbrahim; Bahçe, ErkanEklemeli imalat teknolojisi geleneksel imalat yöntemlerine kıyasla sağladığı avantajlar sayesinde son yıllarda medikal alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Eklemeli imalat teknolojisi ile implant yapımında üstün biyouyumluluk ve mekanik özelliklere sahip olan CoCr alaşımları tercih edilmektedir. Ancak implantasyondan sonra implant ve doku arasındaki uyum süresi oldukça uzundur. Bu sorunu gidermek için implant yüzeyinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada bir eklemeli imalat yöntemi olan seçici lazer ergitme (SLM-Selective laser melting) ve geleneksel imalat yöntemi olan (Döküm) ile üretilen CoCr alaşımları üzerine yüzey özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla HAp kaplamalar yapılmıştır. Numunelerin üretim yönteminin ve farklı konsantrasyonlarda HAp (%1, %3, %5, %7, %9) ile hazırlanan çözeltilerin kaplama morfolojisine etkisi SEM analizi yapılarak incelenmiştir. Ayrıca HAp partiküllerinin varlığı, EDS ve XRD analizleri ile desteklenmiştir. Deney sonuçları eklemeli imalat ile üretilen numunelerde geleneksel imalat ile üretilenlere kıyasla daha yüksek kalitede kaplama yapısı oluştuğunu göstermiştir.Öğe Investigation Of Cryogenic Cooling Effect With Finite Element Method In Micro Milling Of Ti6Al4V Material(2021) Oymak, Mehmet Akif; Bahçe, Erkan; Gezer, İbrahimThe objective of this study is to see for micro-milling of Ti6Al4V in the different parameters, how wear occurs on the face of the tool and how to evolve cutting temperature, forces, and chip formations with FEM. The effects of dry, liquid coolant and LN2-based cryogenic cooling applications at 50,100,150 m/s cutting speeds and 1,2,3 ?m/dev feed rate were compared in micro-milling of Ti6Al4V alloy. At different parameters, internal and workpiece-cutting edges cryogenic (wacec) are simulated temperatures were observed. Cryogenic cooling, dry and liquid coolant applications perceived that tool wear, chip formation, strain, stresses, and shear forces interpreted with the FEM. Also, a mesh model based on Arbitrary Lagrangian-Eulerian (ALE) simulations and the Johnson-Cook Plasticity model for material plasticity failure criterion are used in this study. As a result, indicated that at the cutting velocity of 100 m/min, cryogenic cooling on the workpiece and cutting edges has caused into decreasing %57 of cutting temperature also by %54 lower tool wear was observed on the internal tool cryogenic, by %15 the shear stresses decreased on wacec in comparison to dry cutting.Öğe Kayısı ağaçlarında yaylanma rijitiliği ile bazı ağaç özellikleri arasındaki ilişkilerin hasat tekniği açısından incelenmesi(1999) Gezer, İbrahimÖz: Bu araştırmada, kayısıda mekanik hasat uygulamalarında gerek silkeleyici seçiminde ve gerekse genlik ve frekans gibi hasat parametrelerinin seçiminde önemli olan, ağaç dinamik özelliklerinden yaylanma Çitliğinin tespiti ve ağaç yaşı ile dal çapının yaylanma rıjitliği üzerine olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma neticesinde, hem ağaç yaşının ve hem de dal çapının yaylanma ryitliği üzerine etkili olduğu, yaylanma rijitliğinin ağaç yaşına ve dal çapına bağlı olarak doğrusala yakın bir şekilde arttığı ortaya konulmuştur.Öğe Kayısı hasadında kablolu ve eksantrik silkeleyici kelepçe bağlantı noktasının hasat etkinliğine olan etkisinin belirlenmesi(2000) Gezer, İbrahim; Güner, MetinMeyve kütlesi, meyvenin dala tutunma direnci, sapın eğilme kuvveti, sap uzunluğu, genlik, frekans, kelepçe bağlantı noktasının yeri, dalların yaylanma rijitliği ve benzerleri meyvenin daldan kopmasını etkileyen faktörlerdendir. Bu çalışmada kablolu ve eksantrik silkeleyiciyle yapılan kayısı hasadında kelepçe bağlantı noktasının kayısının ağaçtan hasat edilme oranına yani hasat etkinliğine olan etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda kelepçe bağlantı noktasının hasat etkinliği üzerinde önemli etkisinin olduğu görülmüştür. Hasat etkinliği, kelepçe bağlantı noktasının yerine göre kablolu silkeleyici de % 65,00 ile % 81,50 ve eksantrik silkeleyicide % 70,80 ile % 100.00 arasında değişmiştir. Yeterli bir hasat etkinliği sağlayan en uygun kelepçe bağlantı uzaklıkları kablolu silkeleyici için 60-70 cm, eksantrik silkeleyici için ise 60-100 cm bulunmuştur.Öğe Kayısının mekanik hasadında genlik frekans hız ve ivme ile sarsma süresi arasındaki ilişkilerin belirlenmesi(1998) Gezer, İbrahim; Dursun, Ergin; Güner, Metin; Erdoğan, DoğanÖz: Bir meyve tanesinin titreşimle saptan ayrılması esnasında sarsma süresinin ve dolayısıyla yük tekerrürü sayısının büyük önemi vardır. Çünkü bu faktörler tanenin kopması için gerekli olan frekans sayısını etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı, silkeleme makinaları ile hasatta meyveye uygulanacak frekans, genlik, ivme ve hız ile sarsma süresi arasındaki ilişkileri belirlemektir. Bu amaçla imal edrilen bir laboratuvar sarsma düzeni yardımıyla çeşitli frekans ve genliklerde tek kayısı tanesinin daldan ayrılması için geçen süreler saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, genlik sabit iken frekans arttıkça veya frekans sabit iken genlik arttıkça sarsma süresi azalmıştır. Aynı genlik değerinde ivme arttıkça sarsma süresi azalmıştır. Ayrıca her üç genlik değerinde de sarsma hızının artmasıyla sarsma süresi azalmıştır.Öğe Malatya ilinde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kinetiğinin incelenmesi(2007) Mengeş, Hasan Okyay; Ertekin, Can; Hacıseferoğulları, Haydar; Gezer, İbrahimÖz: Bu çalışmada, ihraç ürünlerimizden olan ve Malatya Bölgesi’nde yetiştirilen Hacıhaliloğlu çeşidi kayısının kuruma kine-tiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemelerde hava sıcaklığı olarak 70 0C, 75 0C ve 80 0C, hava hızı olarak 1.0 m/s, 2.0 m/s ve 3.0 m/s alınmış, kayısı örnekleri hiçbir ön işlem uygulanmadan ve kükürtleme işlemine tabi tutulduktan sonra kuru-tulmuşlardır. Fick’in II. Yasasının çözümünden her bir deneme koşulu için difüzyon katsayısı hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, artan sıcaklık ile hem kuruma hızının hem de efektif difüzyon katsayısının arttığı görülmüş-tür. Efektif difüzyon katsayısı, kükürtlenerek kurutulan kayısılarda 4,952x10-10 ile 1,362x10-9 m2/s arasında, kükürtlenmeden kurutulan kayısılarda ise 3,549x10-10 ile 7,180x10-10 m2/s arasında değişmiştir.