Yazar "Kanat, Turgay" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe BİYODİZEL ELDESİNDE KULLANILMAK ÜZERE OLEAGİNOUS MAYA HÜCRELERİNDEN FARKLI KÜLTÜR TİPİ VE ORTAMLARDA LİPİT ÜRETİMİ(Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi :C-Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji, 2018) Yıldırım, Seval Cing; Kanat, TurgayÖz: Bu çalışmada oleginous maya olan Rhodotorula glutinis’ten lipit üretimi ve ekstrakte edilen lipitten biyodizel üretimi gerçekleştirilmiştir. Maksimum lipit üretim koşullarının belirlenmesi amacıyla başlangıç pH’sı, sıcaklık, çalkalama hızı, farklı karbon ve azot kaynakları gibi çeşitli sistem paremetrelerinin etkisi kesikli fermantasyon sisteminde incelenmiştir. Biyodizel üretim maliyetini azaltmak için melas ve peynir altı suyu içeren besiyerleri de test edilmiştir. Ayrıca belirlenen optimum koşullarda iki basamaklı fermantasyon sistemiyle lipit üretilmiştir. Kültür ortamlarından lipit ekstraksiyonu modifiye Bligh ve Dyer yöntemine göre gerçekleştirilmiş ve elde edilen lipitler biyodizel üretiminde kullanılmıştır. Yağ asidi ve yağ asidi metil esterlerinin analizi gaz kromatoğrafisi-kütle spektrometresi cihazında yapılmıştır. En yüksek lipit birikimi % 5 (v/v) ekim oranı ile üretimin 4. günü, 30°C’de, 150 rpm çalkalama hızında ve başlangıç besiyeri pH’sının 5 olduğu optimum koşullarda elde edilmiştir. Bu çalışma sonucunda üretilen maksimum lipit içeriği ve biyodizel verimi sırasıyla % 29.53±0.46 ve % 80.65 olarak tespit edilmiştir. Palmitik asit, oleik asit ve stearik asit içeren lipitlerin, yağ asidi kompozisyonunun biyodizel üretimine uygun olduğu belirlenmiştir. Başlık (İngilizce): PRODUCTION OF LIPIDS FROM OLEAGIOUS YEAST CELL IN DIFFERENT CULTURAL TYPES AND MEDIUMS FOR USAGE IN BIODIESEL PRODUCTION Öz (İngilizce): In this study, lipid production from oleaginous yeast Rhodotorula glutinis and biodiesel production from the extracted lipid was performed. In order to determine the maximum lipid production conditions, the effect of various system parameters such as initial pH, temperature, agitation rate, different carbon and nitrogen sources has been examined in batch fermentation system. Media containing molasses and cheese whey were also tested to reduce the cost of biodiesel production. In addition, under optimum conditions, lipid was produced with a two-step fermentation system. Lipid was extracted from culture media according to the modified Bligh and Dyer method and lipids obtained were used for biodiesel production. Analysis of fatty acids and fatty acid methyl esters was carried out on the gas chromatograph-mass spectrometer. The maximum lipid accumulation was obtained under optimal conditions with a 5% (v / v) seeding rate on day 4 of production, at 30 ° C, a shaking speed of 150 rpm, and an initial pH of 5. As a result of this study, maximum lipid content and biodiesel production were 29.53 ± 0.46% and 80.65%, respectively. It has been determined that fatty acid composition of lipids containing palmitic acid, oleic acid and stearic acid is suitable for biodiesel production.Öğe Oleaginous mikroorganizmalarda mikrobiyal lipit üretimi(İnönü Üniversitesi, 2013) Kanat, TurgayBiyodizel, trigliseritlerin veya serbest yağ asitlerinin kısa zincirli alkollerle transesterifikasyonu sonucu elde edilmektedir. Biyodizel, biyolojik olarak parçalanabilen, yenilenebilir ve toksik olmayan bir yakıt türüdür. Biyodizel yanma özelliklerinden dolayı petrol kökenli dizelere benzemektedir. Günümüzde genellikle çeşitli bitkisel yağlar, hayvansal yağlar ve atık kızartma yağları biyodizel üretimi için hammadde olarak kullanılmaktadır. Ancak hammadde maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanan sorunlardan dolayı, biyodizel üretimi yaygın olarak yapılamamaktadır. Mikrobiyal yağlar fungus, bakteri ve mikroalg gibi biyokütlelerinin % 20?sinden fazla yağ biriktirebilen ve oleaginous türler olarak tanımlanan mikroorganizmalar tarafından üretilir. Bu çalışmada, Candida lipolytica ve Rhodotorula glutinis?in, lipit üretme kapasiteleri kesikli ve iki aşamalı fermentasyon sistemlerinde araştırıldı. Maya miktarı (% 1, 3 ve 5 v/v), inkübasyon zamanı, sıcaklık (20-40°C), başlangıç pH?sı (4-7), çalkalama hızı (50?200 rpm) gibi çeşitli parametrelerin lipit üretimi üzerine etkisi tespit edildi. Mayaların lipit üretiminin arttırılması amacıyla, peynir altı suyu, glukoz, NH4Cl, (NH4)2SO4 ve melas gibi çeşitli maddeler besiyerine ilave edildi. En yüksek lipit birikimi pH 5, 30°C ve 150 rpm?de dördüncü günde bulundu. Lipit ekstrasyonu modifiye Bligh ve Dyer yöntemine göre gerçekleştirildi. Kesikli sistemde C. lipolytica ve R. glutinis?in en yüksek lipit içeriği sırasıyla % 29.35±4.58 ve % 29.53±0.46 oldu. İki aşamalı fermentasyon sisteminde C. lipolytica ile en yüksek lipit içeriği oranı (% 41.6±0.1) elde edildi. Ekstre edilen lipitler bir baz katalizle transesterifiye edildi. Metil esterleri gaz kromotografisi-kütle spektrometresi kullanılarak analiz edildi. C. lipolytica ve R. glutinis?in biyodizel verimi sırasıyla % 79 ve % 80.65 oldu. Başlıca palmitik asit, oleik asit ve stearik asit içeren lipitlerin yağ asidi kompozisyonunun biyodizel üretimine uygun olduğu belirlendi.











