Yazar "Kaplan, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı kurutma yöntemlerinin 12-Kadıoğlu kayısı çeşidinin uçucu organik bileşenleri üzerine etkisi(2019) Kaplan, Mustafa; Levent, OkanÖz: Malatya kayısısı tıbbi ve aromatik yönüyle önemli bir meyvedir. 12-Kadıoğlu kayısı çeşidinin orijini Malatya olup,sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilmektedir. Beslenme fizyolojisi açısından önem arzeden kayısı, temelbeslenme öğelerini içermesinin ötesinde insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde sağlık vehastalıkların oluşmasını önlemede ilave faydalar sağlamaktadır. İnsan beslenmesinde kayısı gibi antioksidankapasitesi yüksek gıdaların kullanılması özendirilmektedir. Malatya dünya taze kayısı üretiminde %12 ve kurukayısı üretiminde ise yaklaşık %65’lik bir paya sahiptir. Bu çalışmada, farklı kurutma yöntemlerinin (güneştekurutma, kükürtleme işleminden sonra güneşte kurutma ve fırın kurutucuda kurutma) 12-Kadıoğlu kayısı çeşidininuçucu organik bileşik profili üzerine etkisi incelenmiştir. Kurutma ve kükürtleme işlemi uçucu organik bileşiklerüzerinde önemli derecede etkili olmuştur. Kükürt uygulaması ve miktarına bağlı olarak uçucu organik bileşiklerinmiktarının azaldığı belirlenmiştir. Uçucu organik bileşik miktarlarındaki değişim üzerinde farklı kurutmayöntemlerinin istatistiksel olarak (p<0.05) önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir.