Yazar "Kara, Ferhat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe COVİD-19 HASTALIĞINI GEÇİRME DURUMU İLE BİTKİSEL ÜRÜN KULLANIMI ARASINDAKİ İLİŞKİ(2023) Uçar, Mehmet; Aylaz, Rukuye; Kara, FerhatAralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan Covid-19 salgını Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Salgın gündelik yaşamı tüm yönleriyle olumsuz yönde etkilemiştir. Salgın ile baş edebilmek için sosyal hayatı tamamen etkileyen tedbirler alınmıştır. Tüm dünyada tedavi ve aşı çalışmaları başlamıştır. Bireyler ise hastalığa karşı tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerine başvurmuştur. Bu araştırma Covid-19 salgını sebebiyle, bireylerin hastalığa yakalanmamak için tükettiği bitkisel ürünlerin neler olduğu ve kullanılan bu bitkisel ürünler ile Covid-19 hastalığını geçirme durumu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlandı. Bu araştırma kapsamında ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın veri toplama aşaması, yüz yüze anket yöntemiyle yapıldı. Araştırma Muş ilindeki Muş 1 ve 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezlerinde Nisan ve Mayıs 2023 tarihlerinde yapılmıştır. Çalışmaya gönüllü katılan 15 yaş ve üzeri 430 bireyin 26 tanesi çalışmayı yarıda bırakma ya da anket formlarındaki eksik bilgilerden dolayı çalışmaya dâhil edilmediler. Bu sebeplerle araştırmamıza yaş ortalamaları 31.90±14.5 olan 144 kadın ve 260 erkek dâhil edilmiştir. Araştırmamızda elde ettiğimiz veriler, araştırmaya katılan bireylerin %48.5’i bitkisel ürünlerin Covid-19’dan koruduğunu düşünmekte, %65.3 ile en fazla nane bitkisini tükettikleri saptanmıştır. Covid-19 hastalığına yakalanma durumu ile bitkisel ürünlerin koruyuculuğu arasında istatiksel olarak önemli bir fark saptanmıştır (p<0.05). Hastalığı geçirmeyenlerin %69.1’i nane, %63.6’sı kekik, %58.2’si sarımsak ya da soğan tükettikleri tespit edildi. Sonuç olarak araştırmaya katılanların yarıdan fazlasının bitkisel ürünlerin koruyucu olduğunu düşünmekte, hastalığa yakalanmayanların nane, kekik, sarımsak ve soğan kullandıkları saptanmıştır. Bitkisel ürün kullanan bireylerin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha az Covid-19’a yakalanması bitkisel ürünlerin Covid-19’a karşı bireylerde koruyuculuk sağladığını göstermekte ancak bitkisel ürün kullanımı ve Covid-19 hastalığı benzeri bulaşıcı hastalıkların arasındaki ilişkiyi inceleyen daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir.Öğe COVID-19 Tanısı Alan Hastaların Özellikleri ile Kendisi ve Yakınlarının Yaşadığı Umutsuzluk Düzeylerinin Belirlenmesi: Kesitsel Araştırma(2022) Aylaz, Rukuye; Kara, Ferhat; Dural, SevalAmaç: Bu çalışmanın amacı, koronavirüs hastal ığı-2019 [co- ronavirus disease-2019 (COVID-19)] tan ısı alan hastaların özellikleri ile kendisi ve yak ınlarının yaşadığı umutsuzluk düzeylerinin belirle- mektir. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipte olan ara ştırma, Elbistan Devlet Hastanesi ve Kahramanmara ş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde COVID-19 tanısı almış hastalar ve hasta yakınları ile yapılmıştır. Araş- tırmada örneklem seçimine gidilmeyip ara ştırmaya katılmayı kabul eden 117 hasta ve yakınları toplam 234 katılımcı ile Ocak 2021-Nisan 2021 tarihleri aras ında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada; tanıtıcı bilgi formu, COVID-19 ile ilgili yar ı yapılandırılmış veri formu ve Beck Umutsuzluk Ölçe ği kullan ılmıştır. Verilerin de ğerlendirilmesinde, SPSS 21 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin değerlendiril- mesinde yüzdelik, ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Crosstabs ve Kruskal-Wallis kullanılmış olup, istatistiksel anlamlılık de ğeri p<0,05 düzeyinde de ğerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya kat ılan hastalar ın %65,0’ ının 60 ya ş üstü, %53,8’inin erkek, %47,0’ının orta ö ğretim mezunu, %70,1’inin en az bir kronik hastalığı bulunduğu, %29,9’unun obez olduğu saptanmıştır. Hastaların %32,5’inin semptomunun olmad ığı, %34,2’sinin hafif, %27,4’ünün orta, %6,0’ının şiddetli (intihara meyilli) düzeyde umutsuzluk yaşadığı saptanmıştır. Umutsuzluk puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak sadece gelir durumunda önemli bulunmu ştur. Hastalar ın %65,0’ının 60 yaş ve üzeri olduğu ve çoğunluğun ağrıdan şikâyetçi ol- duğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmaya katılan bireylerin hafif dü- zeyde umutsuz olduklar ı saptanmıştır. Hastalardan gelir giderini karşılamayanlar, hasta yakınlarından ise okuma yazma bilmeyenlerin, umutsuzluk puan ortalamalar ının daha yüksek oldu ğu saptanmıştır. Hasta ve yak ınlarının umutsuzluklarının azaltılması için COVID-19 hakkında bireylerin eksik ve yanl ış bilgilerin düzeltilmesi önerilmek- tedir.