Yazar "Karabulut, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Investigation of mechanical, microstructural, and machining properties of AISI 420 martensitic stainless steel welded by laser welding(Springer London Ltd, 2016) Erdem, Mehmet; Altug, Mehmet; Karabulut, MustafaIn this study, AISI 420 stainless steel sheets of 1.8 mm in thickness were joined by laser welding. To determine the mechanical and microstructural properties of these sheets, microhardness, tensile, optical microscope, and SEM and XRD examinations were made. The following results were obtained: the carbides dissolved in austenite near the weld metal of heat affected zone. The increase in laser pulse frequency was more effective in determining the penetration and width of the weld metal than current and focal diameter. The highest yield and tensile strength values were 269 and 857.34 MPa, respectively, at the welded sheet joined with no.7 parameter. The grain size and microstrain values of untempered welded sample were 229.322 nm and 0.00347, respectively, at the welded sheet joined with no.6 parameter. The narrowest kerf and the lowest microhardness were 161 mu and 293 HV, successively, and these were obtained in the weld metal of sample number 5.Öğe Investigation of the Microstructure and Mechanical Properties of Etial 1050 Al Alloy Joints Produced by Friction Stir Welding(Gazi Univ, 2016) Erdem, Mehmet; Karabulut, MustafaIn this study, ETIAL 1050 H14 Al alloy plates of 3 mm thickness were joined by friction stir welding using a vertical milling machine at three different rotational speeds (720-910-1120 rpm) and at three different welding speeds (20-50-80 mm/minute). Grinding, polishing and etching were applied to the surface of the welded samples in order to ascertain the microstructure and micro hardness characteristics of the samples. Generally the hardness values of all the welded joints decreased from base the plate towards the stirred zone. Base metal exhibited elongated grains in rolling direction and its micro hardness was determined to be 45 HV. The heat affected zone displayed a coarse-grain structure and its micro hardness was 27-38 HV. The experiments have shown that the grains on the thermomechanically affected zone oriented towards the direction of the rotation of the stirring pin. The hardness of this zone was higher than that in the heat affected zone. It was also determined that fine equiaxed grains were formed in the stirred zone due to dynamic recrystallization.Öğe Sürtünme Karıştırma Kaynağı ile Birleştirilen Etial 1050 H14 Al Alaşımının Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması(2016) Erdem., Mehmet; Karabulut, MustafaBu çalışmada, dikey başlı bir freze tezgahında üç farklı devir (710-900-1120 devir/dakika) ve ilerleme hızı (50-80-100mm/dakika) kullanılarak 3 mm kalınlığındaki ETİAL 1050 H14 Al alaşım levhaları sürtünme karıştırma kaynağı ilebirleştirilmiştir. Kaynaklı numunelerin mikro yapı ve mikro sertlik özelliklerini tespit etmek için kaynaklı numune yüzeylerinezımparalama, parlatma ve dağlama işlemleri yapılmıştır. Genelde, ana metalden karıştırma bölgesine doğru ilerledikçe tümkaynaklı birleştirmelerin sertlik değeri azalmıştır. Ana metalin tane yapısı hadde yönünde uzamış ve mikro sertliği de 45 HV’dir.Isı tesiri altında kalan bölge kabalaşmış tane yapısına sahiptir ve mikro sertliği 27-38 HV’dir. Termo mekanik etkilenen bölgedetaneler karıştırıcı ucun dönme yönünde yönlendiği belirlenmiştir. Tüm numunelerde bu bölgenin sertliği ısı tesiri altında kalanbölgelere kıyasla fazladır. Karıştırma bölgesindeki tanelerin dinamik yeniden kristalleşme ile ince eş eksenli tane yapısınadönüştüğü tespit edilmiştir.