Yazar "Kendilci, Esma Aksoy" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Assessment of awareness, knowledge levels and consumer perception of students of health high school towards functional foods(2018) Kendilci, Esma Aksoy; Kendilci, Kenan; Güneş, GülsenThis study was designed to evaluate consumer perception of students, who were studying in Bitlis Eren University School of Health, regarding functional foods. Study population consisted of 480 students who were attending to Bitlis Eren University School of Health. Of these 74.6% (n = 358) were participated to the study. A Likert-type scale, which was developed by Kopuz (2011) regarding the consumer perception on functional foods, consists of 18 items and is scored between 1-5, was used. 72.1% of the students had no knowledge about functional foods and 69.3% wanted to be informed about functional foods. 30.3% of the students consumed functional food. When the mean score and standard deviations of the 4 subscales for functional foods were examined, the perception regarding the effect on health was 3.204± 0.651, consumption perception was 3.365± 0.643, necessity of use and product prestige perception was 2.600± 0.634, physical quality perception was 3.616±0.644. While the participants’ physical quality perception on functional products was observed as “I agree”, their perceptions on the effect on health, consumption and necessity of use and product prestige perception were observed as “Undecided” or in other words neither positive nor negative. According to the results of this study, it was observed that the necessity of use and product prestige perception status of the students studying in the school of health about the functional foods was at undecided level.Öğe Vejetaryen beslenmenin sağlık üzerine etkisi: Sistematik derleme(İnönü Üniversitesi, 2020) Kendilci, Esma AksoyAmaç: Bu çalışma vejetaryen beslenmenin besin öğesi yetersizlikleri, kilo yönetimi, metabolik sendrom risk faktörleri ve bazı hastalıklar üzerine etkisini değerlendirerek konu hakkında farkındalığı geliştirmek amacıyla yapılmış bir sistematik derlemedir. Materyal ve metot: Sistematik derlemede, PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic review and Meta-Analysis) bildirgesi rehber alınmıştır. Literatür taraması PubMed ve Google Scholar veri tabanlarında yapılmıştır. İncelenen çalışmaları derlemeye katma ölçütleri; örneklem grubunu 18 yaş ve üzeri yetişkin insanların oluşturduğu, randomize-kontrollü, deneysel araştırmalar ve makalenin tam metnine ulaşılması olarak belirlenmiştir. Bulgular: 20'si randomize kontrollü, 13'ü deneysel ve 22 tanesi yarı deneysel çalışma olan 55 araştırma makalesi incelenmiştir. B12 vitamini, kalsiyum, selenyum ve D vitamini eksikliği vejetaryenler için potansiyel problemlerdir. Yeterli ve dengeli vejetaryen diyet, et yiyenlere oranla daha düşük vücut ağırlığı ve BKİ sağlamaktadır. Vejetaryen diyetler TC, LDL-C, HDL-C ve kan basıncını etkili bir şekilde düşürebilir. Bu bulgular, dislipideminin, özellikle de hiperkolesteroleminin ve hipertansiyonun diyet müdahalesi yoluyla yönetimi açısından önemli halk sağlığı etkilerine sahiptir. Vejetaryen beslenmenin sağlık konusunda bilinçli bireylerde Tip 2 Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kansere karşı fayda sağlayabileceği ancak küçük örneklem büyüklüğü ve bu yönü değerlendiren az sayıda çalışma nedeniyle bu sonuçlar dikkatli yorumlanmalıdır. Sonuç: Vejetaryen diyet düzenlerinin yeterince tanımlanması ve optimal sağlık durumu için geniş çapta savunulmadan önce daha fazla müdahale denemesi gerekmektedir. Ülkemizde vejetaryen beslenmenin sağlık üzerinde etkisine yönelik büyük örneklemli, uzun süreli ve randomize kontrollü çalışmalar yapılmalıdır. Sistematik derlememizin bulguları bu konuda yapılacak çalışmalar için yol gösterici olabilir. Anahtar Sözcükler: Besin öğeleri, sağlık, vejetaryen, vegan, yetersizlik.