Yazar "Koç, Kamil" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Mikrodalga ve endüstriyel kurutma metotlarının kayısının fizokokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi(İnönü Üniversitesi, 2001) Koç, KamilÖZET Yüksek Lisans Tezi MİKRODALGA VE ENDÜSTRİYEL KURUTMA METODLARININ KAYISININ FİZİKOKİMYASAL VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Kamil Koç İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı 40 + vii sayfa 2001 Danışman : Yrd.Doç.Dr. Mehmet Alpaslan Bu araştırmada kaba aşı kayısı çeşidi kullanılarak mikrodalga ve endüstriyel kurutma metotları uygulanmıştır. Püre ve bütün haldeki kayısının iki farklı metotla kurutulmaları sonucu fiziksel ve kimyasal incelemeleri yapılarak kurutma yöntemlerinin etkisi incelenmiştir. Mikrodalga ile kurutulmuş püre halindeki kayısıda nem miktarı 15-23.5, pH miktarı 5.02-5.04, S02 miktarı 2200-2550, renk değerleri L 40-48, a 1.7-3.4, b 22-29 arasında değiştirmiştir. Bütün haldeki kayısıda nem miktarı 20.5-23.5, pH miktarı 5.03- 5.04, S02 miktarı 2050-2550 ppm, renk değerleri L 42-48, a 2-3.2, b 22- 27 arasında değişmiştir. Endüstriyel kurutma metodu ile kurutulmuş püre halindeki kayısıda nem miktarı 20-23.5, pH miktarı 5.02-5.03, SQ2 miktarı 2400-2600, renk değerleri L42-48,a1. 8-3.2 b 22-28 arasında değişmiştir. Bütün haldeki kayısıda nem miktarı 20.5-23.5, pH miktarı 5.03-5.04, SO, miktarı 2430-2600 ppm, renk değerleri L 42-48, a 2-3.2, b 22-27 arasında değişmiştir. Kurutma metotlarına istatistiki olarak baktığımızda mikrodalga kurutma ile S02 ve nem miktarlarında endüstriyel kurutmaya göre daha fazla azalma olduğu tespit edilmiştir. Duyusal olarak, mikrodalgadaki lezzet kaybı endüstriyel kurutmaya göre daha az olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak kayısıdaki kurutma süresinin kısaltılması için mikrodalga uygulamasının kullanılabileceği ancak kademeli olarak kurutma yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Mikrodalga ve endüstriyel yöntemlerle kurutulan kayısının fizUjfleHfla-.* kimyasal olarak genelde benzer sonuçlar aldığı ve mikrodalga uygulamasınf^kay'ısllaîH üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. // » fff\\ \i% (V *>« i Y\ &»**§#