Yazar "Otlu, Başar" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Peyniraltı suyu ve alkol fabrikası atık sularının arıtımı ve değerlendirilmesi(İnönü Üniversitesi, 2002) Otlu, BaşarÖZET Yüksek Lisans Tezi PEYNİRALTI SUYU VE ALKOL FABRİKASI ATIKSULARININ ARITIMI VE DEĞERLENDİRİLMESİ Başar OTLU İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı 35 + viii 2002 Danışman: Doç. Dr. Özfer YEŞİLADA Bu çalışmada alkol endüstrisi atık suyunun ve peyniraltı suyunun bioremediasyou ve değerlendirilmesi çalışılmıştır. Alkol endüstrisi çok miktarda yüksek kirlilik potansiyeline sahip atık su üretmektedir. Bu atık su geleneksel biyolojik yöntemlerle artımı zor olan yüksek renkliliğe sahiptir. Peynir üretiminin sıvı kalıntısı olan peyniraltı suyu laktoz, protein, lipid ve mineraller gibi besinlerce zengin bir yan üründür. Peyniraltı suyu çok miktarda üretilir ve bir potansiyel çevre kirleticisidir. Bu atık sular ve lignoselülozik atık (pamuk sapı) lakkaz üretim besiyeri olarak kullanılmıştır. Funalia trogii 'nin lakkaz aktivitesi üzerine diğer katkı maddelerinin etkisi de test edilmiştir. Kullanılan atık sular ve diğer katkı maddeleri, Funalia trogii 'nin lakkaz üretimi üzerine stimüle edici etki göstermiştir. Bu fungus ortama yüksek miktarda ekstraselüler lakkaz salgılamıştır. Bu deliller, enzimlerin üretimi için bu tip atıkların kullanılma olasılığını desteklemektedir. Ayrıca vinasın rengi bu fungus tarafından giderilmiştir. Bu fungus aynı zamanda renk giderimi işlemleri için de kullanılabilir.Funguslar mikoprotein olarak kullanılması için pek çok avantajları vardır, bu yüzden fungus miselleri besin (yem) katkı maddesi olarak kullanılabilir. ANAHTAR KELİMELER: Beyaz çürükçül fungus, Funalia trogii, Lakkaz, Vinas, Peyniraltı suyu, Pamuk sapı. ıı