Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Selçuk, Engin B." seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Malatya ili içme suyu kontrol izlemesi sonuçlarının halk sağlığı açısından değerlendirilmesi
    (İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2014) Avcı, Hasan H.; Pehlivan, Erkan; Avcı, Sema; Selçuk, Engin B.
    Amaç: Suyun sanitasyonu ishalleri önlemedeki asıl uygulamadır. Bu çalışmanın amacı Malatya ilinde 2012 yılında elde edilmiş içme suyu kontrol izlemesi sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve yöntemler: Kesitsel nitelikte olan bu çalışmada Malatya il genelinden 2012 yılı içerisinde alınan toplam 1502 kontrol izleme numunesine ait sonuçlar “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” kapsamında değerlendirilmiştir. Toplanan su numunelerinin bakteriyolojik inceleme sonuçları ve sularda bakiye klor ölçüm düzeyleri bölgelere ve mevsimlere göre analiz edilmiştir. Verilerin toplanmasında Malatya il halk sağlığı müdürlüğü ve halk sağlığı laboratuar kayıtları esas alınmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare testi kullanılmıştır. Yanılma düzeyi olarak p<0,05 seçilmiştir. Bulgular: Merkez ve ilçelerde 2012 yılı içinde içme-kullanma sularının %30,2’ si içilemez düzeyde bulunmuştur. Coğrafi özelliklerine göre gruplandırılan ilçe bölgeleri esas alınarak yapılan analizde, kirlilik düzeyleri yönünden bölgeler arasında fark bulunmuştur (p<0,05). Farklılık merkez su şebekesi ve bu şebekeden beslenen bölgelerde su kirliliği oranlarının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Malatya ilçe merkezleri, beldeler ve köyler su kirliliği yönünden risk altındadır. İl genelinde yıl boyunca yapılan ölçümlerde klor yetersizlik seviyesi %29,5 olarak belirlenmiştir. İçme-kullanma sularında klorlamaların yetersiz olduğu dönemlerin özellikle yaz ve sonbahar ayları olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu bulgulara dayanarak, ishalli hastalıkların görülme sıklığını azaltmak için, içme-kullanma sularına ait sanitasyon hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi ve halkın bilinçlendirilmesi önerilebilir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Malatya İli İçme Suyu Kontrol İzlemesi Sonuçlarının Halk Sağlığı Açısından Değerlendirilmesi
    (İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2014) H. Avcı, Hasan; Pehlivan, Erkan; Avcı, Sema; Selçuk, Engin B.
    Amaç: Suyun sanitasyonu ishalleri önlemedeki asıl uygulamadır. Bu çalışmanın amacı Malatya ilinde 2012 yılında elde edilmiş içme suyu kontrol izlemesi sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel nitelikte olan bu çalışmada Malatya il genelinden 2012 yılı içerisinde alınan toplam 1502 kontrol izleme numunesine ait sonuçlar “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” kapsamında değerlendirilmiştir. Toplanan su numunelerinin bakteriyolojik inceleme sonuçları ve sularda bakiye klor ölçüm düzeyleri bölgelere ve mevsimlere göre analiz edilmiştir. Verilerin toplanmasında Malatya il halk sağlığı müdürlüğü ve halk sağlığı laboratuar kayıtları esas alınmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare testi kullanılmıştır. Yanılma düzeyi olarak p<0,05 seçilmiştir. Bulgular: Merkez ve ilçelerde 2012 yılı içinde içme-kullanma sularının %30,2’si içilemez düzeyde bulunmuştur. Coğrafi özelliklerine göre gruplandırılan ilçe bölgeleri esas alınarak yapılan analizde, kirlilik düzeyleri yönünden bölgeler arasında fark bulunmuştur (p<0,05). Farklılık merkez su şebekesi ve bu şebekeden beslenen bölgelerde su kirliliği oranlarının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Malatya ilçe merkezleri, beldeler ve köyler su kirliliği yönünden risk altındadır. İl genelinde yıl boyunca yapılan ölçümlerde klor yetersizlik seviyesi %29,5 olarak belirlenmiştir. İçme-kullanma sularında klorlamaların yetersiz olduğu dönemlerin özellikle yaz ve sonbahar ayları olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu bulgulara dayanarak, ishalli hastalıkların görülme sıklığını azaltmak için, içme-kullanma sularına ait sanitasyon hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi ve halkın bilinçlendirilmesi önerilebilir.

| İnönü Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İnönü Üniversitesi, Battalgazi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim