Yazar "Topal, Nida" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Malatya'da yetişen kayısı (Prunus armeniaca L.) meyvesi ekstraktlarının antioksidan kapasitesi ve oksidatif DNA hasarı üzerine etkisinin incelenmesi(İnönü Üniversitesi, 2012) Topal, NidaBu çalışmada, farklı kayısı (Prunus armeniaca L.) meyvesi ekstraktlarının (etanol, metanol,) antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır. Bu ekstraktların oksidatif DNA hasarı üzerine koruyucu etkilerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu çalışmada antioksidan kapasite ABTS (2,2-azinobis-3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit) ve DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikal süpürme aktivitesi , indirgeme gücü, deoksiriboz yöntemi ve ß-karoten beyazlatma yöntemi ile belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarları Folin- Ciocalteus metodu ile belirlenmiş ve Trolox (6-Hidroksil-2,5,7,8-Tetrametil Kroman-2-Karboksilik asit) ve ?-tokoferol standart antioksidanlarla karşılaştırılmıştır. Metanol ve etanol ekstraktları yapılan antioksidan kapasite yöntemlerinde yüksek radikal süpürme aktivitesi göstermiştirtir. Kayısı meyvelerinin etanol ve metanol ekstraktlarında 0.5-2.5 mg/ml içeren örneklerin pBluescript M13+ plazmid DNA üzerine OH. radikali tarafından oluşturulan DNA çift zincirinin kesilmesine karşı önemli bir koruyucu aktivite gösterdiği ortaya kondu. Toplam fenolik madde Kabaaşı ve Şekerpare kayısı meyvesi metanol, etanol ekstraklarında sırasıyla 13,78; 22,20. ve 14.50; 10,66 mili eşdeğergram(meg) gallik asit/100 g yaş kayısı olarak bulunmuştur.











