Yazar "Utku, Tuğba" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Biyokütle karışımlarının farklı sıcaklık ve ısıtma hızlarında karbonizasyonu ile karbonize ürünlerden KOH kullanılarak aktif karbon eldesi ve karakterizasyonu(İnönü Üniversitesi, 2021) Utku, TuğbaÜlkemizde ve ilimizde endüstriyel ölçekte üretilen farklı biyokütleler (kayısı çekirdeği kabuğu, ceviz kabuğu, şeftali çekirdeği kabuğu, antep fıstığı kabuğu, badem çekirdeği kabuğu) kullanılarak karbonize edildikten sonra kimyasal aktivasyon yöntemi ile KOH kullanılarak aktif karbon elde edilmiştir. Biyokütleler işletmelerden alındığı şekli ile boyut küçültme işlemi yapılmadan deneylerde kullanılmıştır. Biyokütleler kütlesel oranları 1/1 olacak şekilde orijinal formunda karıştırılarak 400°C, 500°C, 600°C'de 100 ml/dk N2 akış hızında 3°C/dk, 5°C/dk ve 10°C/dk ısıtma hızları ile maksimum sıcaklıkta 1 saat karbonize edilmiştir. Karbonizasyon işleminde fırın çıkışına geri soğutucu konularak piroliz sıvısı alınmış ve kütle denkliğinden katı, sıvı ve gaz verimleri hesaplanmıştır. Karbonize ürünlerden uygun miktarlarda alınarak kütlesel oran 1:1, 1:2 ve 1:3 olacak şekilde KOH ile emdirme (impregnasyon) işlemi 800 °C'de ve 10°C/dk ısıtma hızında 1 saat kimyasal aktivasyon işlemi yapılmıştır. Elde edilen aktif karbonlar BET, SEM, XRD, FTIR ve CHNS analizleri ile karakterize edilmişlerdir. Tüm aktif karbon örneklerinin adsorpsiyon kapasiteleri için metilen mavisi kullanılmıştır. Ayrıca metilen mavisi boya adsorpsiyonu ve kinetik çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucu ham biyokütle örneklerinin hemiselüloz, selüloz ve lignin yapılarının farklı olduğu belirlenmiştir. Buna karşın karbon içeriklerinin (%47,37-50,45) birbirine yakın değerde olduğu belirlenmiştir. Tüm örneklerin karbonizasyon katı veriminin %26,4-33,00 aralığında, sıvı veriminin %26,9-41,3 ve gaz veriminin %26,4-46,7 aralığında değiştiği belirlenmiştir. Genel olarak karbonizasyon sıcaklığı arttıkça gaz verimi artarken katı verimi azalmıştır. Karbonize örneklerin aktivasyonu sonucu elde edilen aktif karbonların yüzey alanı tüm örnekler için 394,05-1717,20 m2 /gram aralığında değişmiştir. Metilen mavisi adsorpsiyon kinetiğinin yalancı 2.mertebe olduğu belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Biyokütle, Biyokütle Karışım, Aktif Karbon, Kimyasal AktivasyonÖğe Extraction and Characterization of Linden Tree Seed Oil Grown in Malatya with Different Solvents(2023) Önal, Yunus; Mumcu, Tuğçe Begüm; Utku, TuğbaIn this study, the characterization study of the oil of linden seeds obtained by the extraction method was carried out. The outer shells of linden seeds collected from Malatya region in August 2018 were cleaned before extraction. Hexane, ethyl alcohol and acetone were used as solvents. Elemental analysis, XRD (X-Ray Diffraction), SEM (Scanning Electron Microscopy), ash determination and saponification number determinations were performed for characterization processes. After the analysis, the oil yield with ethyl alcohol was determined as 33% by weight with acetone, 28.65% for hexane and 28% for acetone. In linden seed fatty acid, it was determined as oleic acid: 27.442 for acetone, 30.852 for hexane, 10.955 for acetone by weight, 11.929 for hexane, linoleic acid: 51.188 for acetone, 44.145 for hexane. The soap number value was determined as 232.48 mg KOH/g for ethyl alcohol, 176.72 mgKOH/g for hexane and 246.94 mg KOH/g oil for acetone. While the ash determination value was 5.755% for the seed, the shell ash was determined as 2.1% differently.Öğe Kinetic İnvestigation of The Effect of Sulfur on Extending The Shelf Life of Sulfurized Apricots(2023) Gürbüz, Duygu; Önal, Yunus; Utku, TuğbaIn this study, sulphurized apricots with different sulfur values were obtained from the factory in Malatya province. These apricot samples were kept at market temperature values (4, 26 and 40°C) in the package offered for sale, and their sulfur dioxide values were determined daily. As a result of the experimental periods, reduction rate and other data were determined by calculating the sulfur dioxide in the sample. Also, loss rate and kinetics of sulfur dioxide were determined from its change over time at different temperatures. From the results obtained, important findings such as shelf life of sulphurous apricots at different temperatures in the package, deterioration and effect of the sulfur dioxide value on the shelf life were obtained. According to the analysis results of apricots containing different amounts of sulfur, when the moisture and SO2 loss in dried apricot samples during their stay on the shelf were examined in the kinetic study, it was determined that it was suitable for the first order kinetic model for 4°C and the second order kinetic model for 26 and 40°C. From the experimental results, quite low sulfur removal values were obtained for the samples offered for sale after 980 hours at 4°C and 525 hours at 26°C. Moisture and SO2 losses accelerated after approximately 740 hours at a temperature of 40°C. In the sample containing 3280 ppm sulfur dioxide during shelf storage at 4°C, there was an 11% loss of sulfur dioxide after 980 hours. A 46% sulfur dioxide loss was determined in the same samples after 740 hours at 40°C. It has been determined that sulfur dioxide loss is greater at higher temperatures. When the storage conditions of the samples were examined in terms of humidity, it was observed that apricots lost their moisture in the range of 52-85% after 29 days at temperatures of 4 and 40 °C. Based on the fact that the water activity of the packaged sulfurized dried apricots offered for sale is 25%, in this study, an average shelf life of approximately 25 days was determined according to this value.