DSpace@İnönü

Organize sanayi bölgelerinde gıda imalatı yapan işletmelerde standart kullanım düzeylerinin tespitine yönelik bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Polat, Orhan
dc.date.accessioned 2017-03-16T07:43:25Z
dc.date.available 2017-03-16T07:43:25Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Polat, O. (2015). Organize sanayi bölgelerinde gıda imalatı yapan işletmelerde standart kullanım düzeylerinin tespitine yönelik bir araştırma. İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. 1-179 ss. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11616/6384
dc.description İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. 1-179 ss. tr_TR
dc.description.abstract Bu araştırma; "Gıda imalatı yapan işletmelerde, standart kullanım düzeyi nedir?" problem cümlesinden yola çıkarak hazırlanmıştır. Bu cümleye bağlı olarak "Gıda imalatı yapan işletmelerde, standart kullanım düzeyi düşük seviyededir" şeklinde temel hipotez tasarlanmıştır. Çalışmanın amacı ise "Organize Sanayi Bölgelerinde gıda imalatı yapan işletmelerde standart kullanım düzeylerini tespit etmektir." Bu çalışma, gıda üretimi yapan işletmelerin, kullandıkları standartların tespit edilmesi ve son yıllarda önem kazanan "helal" ürünlerin belgelendirilmesi konularında, işletmelerin, tüketicilerin ve tüm paydaşların bilgilendirilmesi, tespit edilen sorunların çözümüne yönelik önerileri içermesi bakımından işletme anabilim dalında yapılan ilk çalışmadır. Ayrıca bu çalışmada standartlar, literatürde ilk kez; dini inançlar gereği oluşan standartlar, zorunlu olan standartlar ve zorunlu olmayan standartlar olarak üç ana kategoride sınıflandırılarak incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler; işletmelerde dini inançlar gereği oluşan standartların, zorunlu olan ve zorunlu olmayan standartların kullanım düzeylerinin düşük olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, temel hipotez "kabul edilir" olarak değerlendirilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract This research is prepared to clear up the problem "what are the standards usage levels in food companies". Appertaining to this problem, it is hypothesized that in food companies, the standards usage levels are low. The aim of this research is pointing out that food companies implement the standards usage levels. This research is vitally important because it is the first research to investigate whether the food companies take notice of the necessary standards in terms of "halal" and also enlightens the food companies, consumers and stakeholders about term "halal" that has become important lately and recommends how this problem can be solved, which makes the research prominent because this project has not been tackled before. In this research, for the first time in the literature, standards are classified and examined in three main categories; first standards which should be formed by religious beliefs, second mandatory standards and third non-mandatory standards. The results obtained from this research show that the standards, either coming from religious beliefs or obligatory/optional in food companies, usage levels are low. Since appearing findings in this research support the hypothesis, it is evaluated that basic hypothesis is acceptable. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gıda tr_TR
dc.subject Standardizasyon tr_TR
dc.subject Helal tr_TR
dc.subject Koşer tr_TR
dc.subject Türk Gıda Kodeksi tr_TR
dc.subject Food tr_TR
dc.subject Standardization tr_TR
dc.subject Halal tr_TR
dc.subject Kosher tr_TR
dc.subject Turkish Food Codex tr_TR
dc.title Organize sanayi bölgelerinde gıda imalatı yapan işletmelerde standart kullanım düzeylerinin tespitine yönelik bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative A research for determination of standard use levels in food manufacturing enterprises in organized industrial zones tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department İnönü Üniversitesi tr_TR
dc.identifier.startpage 1 tr_TR
dc.identifier.endpage 179 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster